• Leu / EUR4.8962
  • Leu / GBP5.5088
  • Leu / USD4.5550
ZF 24

Cum arată economia Buzăului, un judeţ cu „multe localităţi golite de tineri, care au plecat la muncă în străinătate“, şi cu 11 companii româneşti care au un sfert din business

Autor: Mădălina Panaete

06.05.2014, 00:08 7649

Ziarul Financiar continuă proiectul editorial „Economia judeţelor la raport“, prin care aduce în prim-plan starea economiei la nivel judeţean. Cine sunt cei mai mari angajatori din fiecare judeţ, care sunt cele mai mari companii în funcţie de cifra de afaceri, cum se împarte economia judeţului între multinaţionale, antreprenori şi companii de stat sunt doar o parte din informaţiile pe care cititorii ZF le vor regăsi la această rubrică.

Astăzi vom prezenta în detaliu principalii indicatori economici ai judeţului Buzău, care are o populaţie de 451.069 de locuitori, cu 45.000 de persoane mai puţin decât în 2002. Cu o rată a şomajului de 8,6%, cu mult peste media naţională de 5,65%, judeţul Buzău se remarcă prin lipsa locurilor de muncă, dar şi prin numărul mare de antreprenori români care activează în businessul local, în special în industrie şi agricultură.

Judeţul Buzău şi-a văzut după ’90 industria salvată de mai multe multinaţionale, dar şi de prima generaţie de antreprenori români de după Revoluţie.

Companii precum Agrana Zucker (Austria) care a investit în producţia de zahăr, SABMiller care a început să fabrice în oraşul Buzău berea Ursus - un simbol al Clujului - sau Voestalpine din Austria, specializată în aparatura de cale ferată, au fost doar câteva din multinaţionalele care au repus pe picioare o parte din industria buzoiană, care fără investiţii majore ar fi dispărut. Pe de altă parte, antreprenori români precum Constantin Toma, proprietarul holdingului Romet, sau omul de afaceri vâlcean Constantin Boromiz, care deţine businessul Boromir, au simţit potenţialul zonei şi au preluat foste companii de stat pe care le-au dus la afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de euro.

„În acest moment industria buzoiană încă mai este în viaţă, având şansa multor privatizări reuşite cu investitori străini şi români, dar şi a unor investiţii greenfield. (...) De asemenea calitatea managerilor şi a muncitorilor buzoieni şcoliţi în industria comunistă a fost foarte bună, ceea ce a reprezentat un atu important în salvarea a ceea ce a mai rămas“, consideră Constantin Toma, cel mai mare antreprenor din Buzău care controlează holdingul industrial agricol Romet, cu afaceri totale în jur de 300 mil. euro. Principalele trei companii din grup - Romet, Aromet şi Romtem - au intrat anul trecut în insolvenţă la propria cerere, motivul principal fiind, după spusele anterioare ale proprietarului, lipsa de lichidităţi şi blocajul de pe fondurile europene, mai cu seamă POS Mediu, prin care sunt finanţate o mare parte din vânzările grupului. În companiile din cadrul grupului lucrau circa 2.000 de oameni.

Cea mai mare companie din grup şi a doua ca afaceri din judeţ este Grup Romet, cu afaceri de 793 mil. lei (178 mil. euro) în 2012.

Pe de altă parte, cele mai mari afaceri din Buzău le înregistrează americanii de la Bunge, producătorul uleiurilor vegetale Floriol şi Unisol. Bunge are la Buzău o fabrică şi face afaceri în România prin intermediul firmei Bunge România şi prin Bunge Danube Trading, companie înregistrată în luna aprilie a anului 2012.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8962
Diferență: -0,1224
Ieri: 4.9022
Azi: 4.5550
Diferență: -0,4306
Ieri: 4.5747
Azi: 5.5088
Diferență: 0,3717
Ieri: 5.4884
Azi: 4.9559
Diferență: 0,3117
Ieri: 4.9405