Judeţul Bihor, una dintre „porţile“ de ieşire către Vest, a atras în ultimii ani, datorită salariilor mici şi apropierii de economiile dezvoltate, investitori în toate domeniile, de la industria alimentară la cea a pantofilor şi a componentelor pentru echipamente electronice.
Cea mai mare companie din judeţ este Celestica (România), subsidiara locală a grupului canadian cu acelaşi nume, care avea în 2012 afaceri pe plan local de 1,7 miliarde de lei (peste 380 mil. euro). În fabrica de componente pentru echipamente electronice din Parcul Industrial Borş, aflat în apropierea municipiului Oradea, canadienii au peste 2.000 de angajaţi.
„Celestica este cel mai mare angajator din parcul industrial. Au cam 2.000 de angajaţi şi pot ajunge şi la 3.000 de oameni în funcţie de nivelul de comenzi primite. Din câte ştiu eu, au o firmă care angajează oameni pentru ei“, spune Batori Geza, primarul comunei Borş, situată la 10 kilometri de Oradea şi la un pas de graniţa cu Ungaria. În fabrica dezvoltată aici de canadieni lucrează circa 300 de localnici, însă este un important angajator în zonă datorită distanţei reduse dintre parcul industrial şi municipiul Oradea, cel mai mare oraş din judeţ cu peste 180.000 de locuitori. El spune că alte investiţii mari nu se anunţă în parcul industrial, ci doar proiectele unor firme mici care au concesionat teren în parcul industrial şi care au depus cereri pentru a primi fonduri europene.
În această comună, aflată la graniţa cu Ungaria şi care are circa 4.000 de locuitori, sunt înregistrate peste 10 fabrici de încălţăminte sau electronice precum Reropam (încălţăminte), Celestica şi Faist MetalWorking (prelucrarea metalelor), care face parte din grupul Faist. Grupul englez Faist are 24 de fabrici şi depozite logistice în lume şi mai deţine o unitate de producţie şi în parcul industrial din Oradea, dezvoltat de societatea Faist Mekatronic.
La fel ca şi în Borş, apropierea de graniţă a adus investitori mari şi în oraşul Oradea. „În Oradea se constată o trecere de la un procent ridicat de la producţia în regim lohn la societăţi comerciale specializate în producţia şi ansamblarea de echipamente electronice şi echipamente industriale, iar mai nou şi componente auto“, a declarat Ovidiu Mureşan, viceprimar al municipiului Oradea, care spune că parcul industrial unde se află jucători precum Plexus (componente electronice), Faist Mekatronic şi în care derulează investiţii de 80 mil. euro şi gigantul american Emerson (echipamente electronice), este motorul oraşului.