ZF 24

Cum arată economia judeţului Sibiu, unde germanii aduc 15% din business şi companiile au cea mai mare marjă a profitului din România

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.11.2014, 00:07 6657

Judeţul Sibiu, în care trăiesc circa 400.000 de oameni, a ajuns în ultimii ani un punct de atrac­ţie pentru investitorii străini, în special din in­dustria componentelor auto, care a dus PIB-ul per capita cu 8% peste media naţională, până la 7.563 de euro, şi salariul mediu net în luna august la 1.729 de lei, nu cu mult peste nivelul de 1.683 de lei la nivelul întregii ţări.

Cea mai mare companie din judeţul Sibiu în funcţie de cifra de afaceri totală este Romgaz, cel mai mare pro­ducător de gaze din România de stat, cu un rulaj de circa 3,9 miliarde de lei anul trecut, un profit net de 995 milioane de lei şi un număr de 6.297 de salariaţi.

Chiar dacă Romgaz şi Transgaz, o altă mare com­panie din judeţul Sibiu deţinută de stat, sunt înre­gistrate în oraşul Mediaş, cele mai multe afaceri ale com­paniilor multinaţionale şi ale antreprenorilor se învârt în jurul oraşului Sibiu - fosta Capitală Culturală Euro­peană. Companii multinaţionale din industria com­ponentelor auto precum germanii de la Con­tinental, Marquardt Schaltsysteme sau japonezii de la Takata, sunt doar câţiva giganţi din acest domeniu care şi-au stabilit baza în Sibiu, un oraş cu o populaţie de circa 150.000 de oameni.

Tot din Sibiu vine şi compania de închiriere de forţă de muncă Trenkwalder, unul dintre cei mai mare anga­jatori din judeţ, care anul trecut avea un număr mediu de aproape 5.000 de salariaţi. Deşi Si­biul este un judeţ în care cele mai mari afaceri le fac companiile producţia şi transportul de gaze naturale sau care produc componente pentru industria auto, judeţul a fost de-a lungul anilor o atracţie şi pentru companiile din IT sau energie regenerabilă. Anul acesta, producătorul chinez de module şi celule fotovoltaice Sunowe, cu afaceri de 1,2 miliarde de dolari, a investit 40 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic în judeţul Sibiu.

Totodată, sunt şi câteva companii din domeniul IT care şi-au făcut birouri şi au angajat acolo câteva sute de sibieni.

Sibiul, un judeţ în care funcţionau anul trecut circa 13.800 de societăţi, se află pe primul loc în topul celor mai mari marje totale de profit înregistrate de companiile din judeţ, cu un nivel de 8%, peste media naţională de 6%, arată calculele ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Pe următoarele locuri în clasamentul marjei nete a profitului înregistrate per total de companii sunt judeţele Ilfov, Timiş, Cluj, Bacău, Alba sau Brăila cu un nivel al marjei de 7%. La polul opus stau Gorj, Olt sau Argeş cu 3%.

Anul trecut, profitul net al companiilor din judeţul Sibiu s-a cifrat la circa 2,4 miliarde de lei. Cu această valoare, Sibiul se află pe locul trei după judeţe precum Timiş (2,7 miliarde de lei) şi Cluj (aproape 3 mi­liarde de lei).

La capitolul cifra de afaceri totală realizată de companii, Sibiul se află pe locul 9 între judeţele ţării cu un total de 28 de miliarde de lei (circa 6,3 miliarde de euro).

Totodată, Sibiul se află pe locurile fruntaşe în România în ceea ce priveşte cifra de afaceri medie a companiilor.

Au trecut, fiecare companie din judeţ a realizat un rulaj de peste 2 milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu media înregistrată la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO