ZF 24

Cum arată în graficele BNR-ului situaţia economică actuală şi perspectivele, începând de la inflaţie, dobânzi, cerere, încrederea consumatorilor

Autor: Cristian Hostiuc

06.08.2014, 12:52 1417
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a prezentat miercuri dimineaţă raportul privind inflaţia, care conţine mult mai multe date economice care arată situaţia economiei din perspectiva încrederii consumatorilor şi companiilor. De asemena, o parte din indicatori sunt prezentaţi în corelaţie cu ceea ce se întâmplă în alte ţări din jurul României.
 
Raportul trimestrial asupra inflaţiei indică o perspectivă uşor pozitivă în privinţa evoluţiei economiei în perioada următoare.
 
Având în vedere că inflaţia a scăzut mult mai mult decât şi cele mai optimiste estimări, Banca Naţională a redus marţi dobânda de politică monetară de la 3,5% la 3,25%. Prognoza de inflaţie pentru acest an a scăzut la 2,2%, de la 3,1%.
 
Raportul prezentat astăzi de către Mugur Isărescu vine să justifice decizia BNR de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.
 
Deşi reducerea inflaţiei ar fi trebuit să fie văzută ca fiind un semnal pozitiv pentru economie, România nu-şi poate permite o inflaţie atât de mică, mai ales că această scădere vine pe fondul unui deficit important de cerere, care loveşte în plin în companii, şi le afectează capacitatea de rambursare a împrumuturilor sau de continuare a activităţii.
 
România  a ajuns să aibă o inflaţie "europeană" fără să aibă o economie la acelaşi nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO