ZF 24

Cum arată legea care a aruncat în aer industria reţelelor de comerţ modern. Supermarketurile care o ocolesc riscă să fie închise

Cum arată legea care a aruncat în aer industria...

Autor: Roana Rotaru

12.07.2016, 13:09 1258

Legea  supermarketurilor, care impune ca cel puţin 51 % din produsele expuse la raft să provină din „lanţul alimentar scurt” şi care interzice retailerilor să încaseze de la furnizor taxe sau  servicii şi care impune termene de plată ale comerciantului către furnizor foarte strânse, a pus pe jar o industrie de 17-18 miliarde  de euro din care reţelele străine controlează aproape 60%.

Industria vizată de aceasta lege, dominată de comerţul cu produse alimentare, este una dintre cele mai importante sectoare economice ca valoare. Cele circa 1.700 de supermarketuri, hipermarketuri sau magazine de tip discount au vânzări anuale de aproape 10 miliarde de euro.

Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) consideră că această lege restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la preţuri competitive. Potrivit acestora, marii retaileri sunt obligaţi să-şi reanalizeze politicile comerciale, să re­ne­gocieze contracte în mijlocul des­făşurării acestora, să renunţe la facilităţi şi servicii oferite pentru promovarea pro­duselor locale, inclusiv cele româneşti, şi să se orienteze pentru a găsi modalităţi de a susţine un flux financiar imens.

 Ce spune legea?

 „Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare.“ (Articol nou introdus recent în legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare)

Vezi cum arată legea în forma în care a fost promulgată (format pdf)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO