ZF 24

Cum arată ofertele consorţiilor pentru intermedierea listării Hidroelectrica: sute de pagini de documente în cutii „pentru mutări“

Ora 11:00. Rafael Szczepaniak (stânga), director executiv la Goldman Sachs, alături de Martin Hinteregger, şeful departamentului pieţe de acţiuni la Erste Group Bank, au fost primii care au venit.

Autor: Roxana Pricop

20.01.2014, 21:28 1172

Luni dimineaţă, la ora 10.30, în faţa clădirii de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei unde îşi are sediul Hidroelectrica, nimic nu dădea de bănuit că în mai puţin de două ore se va decide o etapă-cheie din ceea ce se va numi listarea anului.

La acea oră nu era depusă nicio ofertă pentru intermedierea listării a 15% din acţiunile Hidroelectrica, o cutumă greu de înţeles din partea brokerilor care lasă pe ultimele câteva zeci de minute depunerea ofertelor pentru un mandat ce le poate aduce comisioane de câteva milioane de euro. La etajul 14, camera 05, locul unde trebuia depuse ofertele, era linişte.

La ora 10:50 apar şi primii concurenţi. Rafael Szczepaniak, director executiv al diviziei de investment banking din cadrul băncii americane Goldman Sachs, alături de Martin Hinteregger, şeful departamentului pieţe de acţiuni la banca austriacă Erste Group Bank, au coborât dintr-o maşină parcată în faţa clădirii. Din portbagajul maşinii, Rafael Szczepaniak a scos o cutie mare de carton, de genul celor folosite pentru mutări, iar apoi a intrat rapid în clădire. În cutie se aflau probabil câteva sute de pagini cu documentele necesare înscrierii la ofertă din partea primului consorţiu de brokeri. După câteva minute, a venit şi Matei Filipidescu, directorul diviziei de corporate finance de la BCR, şi li s-a alăturat. Goldman Sachs s-a înscris la selecţie alături de banca austriacă Erste Bank şi BCR, alături de care a intermediat şi oferta de 390 de milioane de euro derulată de Romgaz în vederea listării la bursă.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

Niciunul dintre reprezentanţii primului consorţiu venit să îşi depună oferta nu a vrut să dea declaraţii presei, însă Rafael Szczepaniak a spus că probabil va rămâne în clădire până la ora 14.00. La ora 13.00 reprezentanţi din Departamentul pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, şi din conducerea Hidroelectrica urmau să deschidă ofertele. Gabriel Dumitraşcu, şeful Departamentului pentru Energie, este cel care conduce comisia de selecţie.

După ora 11:00, a fost depusă a doua ofertă de către un bărbat, adusă la fel într-o cutie voluminoasă de carton. Probabil aceasta a fost oferta depusă de BRD. BRD s-a înscris la selecţie într-un consorţiu alături Société Générale şi divizia de brokeraj a băncii americane JP Morgan Securities.

La ora 11:30 au venit reprezentanţii a încă două consorţii, deşi concurenţi, aceştia au ajuns în acelaşi timp. Doi reprezentanţi ai băncii americane Citigroup au mers înainte. Cei de la Citi s-au înscris la selecţie alături de firma cehă de brokeraj Wood&Co şi firmele româneşti de brokeraj NBG Securities, Swiss Capital şi BT Securities. La câţiva metri în spate veneau oficialii Raiffeisen Capital&Investment (RCI): Dana-Mirela Ionescu, preşedintele firmei de brokeraj, şi Laurenţiu Ciocârlan, directorul departamentului de pieţe primare de la RCI. Cel care ducea cutia cu documentele era Laurenţiu Ciocârlan. Pe una dintre laturile cutiei a rămas scris, probabil din cu totul alte împrejurări, „servicii de mutare“. Raiffeisen s-a aliat cu americanii de la Morgan Stanley pentru a câştiga acest mandat.

Al cincilea consorţiu care s-a înscris în selecţie este format din Deutsche Bank, Alpha Finance România, Alpha Bank, societăţile de brokeraj Intercapital Invest şi Broker Cluj şi UniCredit Bank Austria. Deutsche Bank are un birou deschis în România situat în aceeaşi clădire Tower Center, la doar câteva etaje distanţă de sediul Hidroelectrica. Astfel că cel mai probabil oferta celui de-al cincilea consorţiu a fost depusă „dinăuntru“.

La ora 13 Hidroelectrica a anunţat oficial care sunt cele cinci consorţii înscrise pentru a intermedia listarea Hidroelectrica la bursă. Greul însă de abia acum începe pentru că oficialii Guvernului şi cei din conducerea companiei urmează să decidă cine este cel mai bun broker pentru a pregăti listarea anului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO