ZF 24

Cum arată piaţa muncii într-un an în care economia a dat semne de revenire: salarii mai mari cu 4%, 57.000 de salariaţi în plus, dar şi cu 50.000 de şomeri mai mult

Cum arată piaţa muncii într-un an în care economia a...
01.01.2014, 09:34 854

Piaţa muncii îşi revine mai greu din criză, chiar dacă alţi indicatori ai economiei arată îmbunătăţiri: în ultimul an, salariile au crescut uşor, dar sub nivelul inflaţiei, în timp ce noile angajări au “recuperat” mai puţin de 60.000 de joburi pierdute în criză, iar şomajul a continuat să crească.

 

Numărul de salariaţi din economie a ajuns la 4,37 milioane de persoane la finele lunii septembrie (potrivit celor mai recente date disponibile), fiind în creştere cu 56.700 de persoane faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă că efectivul total de angajaţi a crescut cu doar 1,3% în ultimul an. Cele mai multe angajări – peste 26.000 – au fost făcute în domeniul serviciilor (administrative şi de tip suport), semn că centrele de externalizare care oferă astfel de servicii din România pentru clienţi din alte ţări au continuat să facă angajări masive în ultimul an. Companii care au făcut peste 5.000 de noi angajări în ultimul an mai activează şi în sectoare precum hoteluri şi restaurante, IT, industrie sau agricultură, arată datele INS. În continuare însă, economia mai are de recuperat peste 500.000 de locuri de muncă pierdute în criză, iar situaţia este cu atât mai dificilă cu cât structura populaţiei indică o anomalie care va înrăutăţi, pe termen lung, situaţia economiei per ansamblu: la o populaţia activă (aptă de muncă) de 10 milioane de persoane există doar 4,3 milioane de salariaţi, care plătesc taxe şi contribuţii sociale pentru un număr mai mare de pensionari (de 5,2 milioane de persoane).

Chiar dacă s-au făcut angajări în ultimul an, şi numărul de şomeri a crescut, acesta fiind unul dintre paradoxurile pieţei muncii. Datele INS arată că rata şomajului calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM) şi care măsoară, pe lângă şomerii înregistraţi şi şomajul “ascuns” (persoanele care nu muncesc, dar nici nu se înscriu la agenţiile de ocupare), a crescut cu 0,5% în octombrie 2013 faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, rata şomajului BIM a ajuns la 7,3% în luna octombrie, iar numărul de şomeri a fost de 736.000 de persoane, în creştere cu peste 54.000 faţă de perioada similară a anului trecut. Sectorul bancar, spre exemplu, a înregistrat în continuare scăderi ale efectivelor de personal, închiderea de unităţi bancare şi reorganizările fiind la ordinea zilei în marile bănci locale.

În materie de salarii, se remarcă o abordare prudentă din partea angajatorilor din mediul privat, care fie nu au făcut majorări salariale, fie au oferit salarii mai mici ca în trecut pentru poziţiile pentru care au făcut noi angajări în ultimul an. Salariul mediu net a crescut în ultimul an (octombrie 2013 faţă de octombrie 2012) cu doar 4%, în contextul în care un sfert dintre angajaţii din economie (cei 1,2 milioane de bugetari) au avut parte de creşteri salariale de 15% de la începutul anului (ca urmare a reîntregirii salariilor tăiate de Guvern în iunie 2010). De altfel, nici măcar în rândul salariilor bugetare nu se vede creşterea de 15%: funcţionarii publici au avut salarii mai mari cu 12%, angajaţii din sănătate cu 8,7%, iar cei din învăţământ cu doar 5%. Din sectorul privat, doar agricultura a înregistrat o creştere salarială semnificativă în ultimul an, de 8,7%, însă a pornit de la o bază salarială medie foarte mică, de 1.133 lei în octombrie 2012.

Per ansamblu, creşterile salariale din 2013 nu au fost resimţite de către angajaţi din cauza inflaţiei. Totuşi, inflaţia a scăzut puternic în lunile de toamnă, sub 2%, după ce în primele două trimestre din 2013 a oscilat în intervalul 5- 6%.

Cu toate că situaţia de pe piaţa muncii nu pare să se fi îmbunătăţit în ultimul an, alţi indicatori arată că economia a performat peste aşteptări: PIB-ul a crescut cu 2,7% în primele nouă luni, rezultatele agriculturii la nouă luni arată un plus de 18% pe fondul unei recolte bogate de cereale, iar exporturile au înregistrat o creştere de 14% în aceeaşi perioadă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO