Primele şase bănci locale, care împreună deţin aproape două treimi din activele sistemului bancar, au înregistrat la finele anului trecut ponderi între 14% şi 37% ale veniturilor obţinute din comisioane în totalul veniturilor din taxe şi dobânzi, care reprezintă de fapt grosul încasărilor pentru bancheri.
Comparativ, cele şase bănci afişau în 2013 ponderi ale veniturilor din comisioane între 10% şi 31%, potrivit datelor din rapoartele anuale. Creşterea de anul trecut a fost în principal o consecinţă a scăderii marjelor de dobândă, dar şi a grilelor de comisioane tot mai stufoase.
Bancherii au încercat să compenseze în perioada de criză scăderea veniturilor din dobânzi prin introducerea unor comisioane noi şi majorarea celor deja existente.
„Ponderea comisioanelor ar trebui să fie în mod normal de 50% din veniturile unei bănci, la fel cum este în statele dezvoltate. Cu alte cuvinte, comisioanele vor mai creşte în următorii ani. La această pondere se poate ajunge în doi-trei ani, depinde în mare parte şi de cum va evolua economia României“, comentează analistul economic Dragoş Cabat.