ZF 24

Cum poate influenţa inteligenţa artificială pariurile sportive: Povestea unui parior american care a reuşit să câştige milioane de dolari pe baza predicţiilor generate AI

Cum poate influenţa inteligenţa artificială pariurile...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.03.2023, 14:35 2277

Modul de folosire a inteligenţei artificiale poate căpăta cele mai creative dimensiuni, depăşind aria convenţională a operaţiunilor digitale corporatise. Financial Times prezintă povestea lui Scotty „Pick Six” McKeever, un entuziast al curselor hipice care, pe baza datelor generate AI, a reuşit să înregistreze câştiguri de milioane de dolari.

Iată ce a declarat jurnalistul FT care l-a însăţit pe McKeever:

„Eram împreună cu McKeever în drum spre Florida, pentru a participa la o cursa de cai organizată în oraş. Întârziam. Ne pierdusem în drum spre hipodrom, fapt destul de ciudat, având în vedere că intrarea este marcată de o statuie foarte înaltă a lui Pegasus luptându-se cu un dragon. Am ajuns în cele din urmă la Gulfstream Park, un complex aflat chiar în centrul oraşului Miami, exact la timp pentru prima cursă.

Înăuntru, McKeever şi cu mine ne opream frecvent pentru a lăsa să treacă caii pur-sânge, urmaţi îndeaproape de îngrijitorii lor. Am trecut pe lângă pariori, în diferite stări de anticipare, şi pe lângă casierii care le înregistrau pariurile. Am luat liftul, parcurgând un hol lung până la apartamentul de lux cu vedere spre hipodrom, unde urma să fim cazaţi.

Dintr-o dată, McKeever a luat loc şi a scos în grabă un laptop din geantă. L-a pornit şi, accesând un program AI, aplicaţia a început să afişeze o serie de măsurători şi diagrame, evaluând ritmul, genealogia, experienţa şi probabilitatea de câştig a fiecărui cal. McKeever a operat un timp programul, a asimilat rezultatele şi, după câteva minute, s-a conectat la o transmisiune live pentru a prezenta lumii întregi rezultatele obţinute de computerul său.

În cele din urmă, caii au intrat intrat în arenă, iar după puţin timp, clopotul de la celălalt capăt al pistei de 1,5 km a anunţat începutul cursei. Zeci de copite au izbit pământul cu putere, atmosfera cursei fiind asemănătoare unei lupte de cavaleri. Tunetul a trecut pe sub apartamentul nostru, iar când praful s-a aşezat pe pistă, deznădământul a fost unul şocant: calul lui McKeever câştigase întrecerea”.

Deoarece caii care participă în astfel de întreceri sunt generatori de date, amatorii de pariuri obişnuiesc adesea să verifice graficele curselor. Potrivit jurnalistului, aproape toţi cei prezenţi la hipodrom analizau îndeaproape datele din ziarul Daily Racing Form sau din programul propriu al hipodromului. Graficele respective prezentau date care, teoretic, puteau informa pariorii cu privire la şansele lor de câştig.

McKeever, în vârstă de 57 de ani, preferă o abordare mai empirică. Şi-a câştigat porecla „Pick Six", pentru un tip de pariu în care alegi câştigătorii unui circuit în şase curse consecutive - un pariu exotic care poate aduce câştiguri de şase cifre chiar şi cu o investiţie modestă de câţiva cenţi. A reuşit sute de astfel de pariuri în viaţa sa, inclusiv unul în 2011, în urma căruia a câştigat 1,1 milioane de dolari.

Jurnalistul FT notează: „În timp ce m-a însoţit pe terenul Gulfstream, McKeever şi-a promovat aplicaţia AI, numită EquinEdge, în faţa pariorilor veterani, a turiştilor, a mea şi a tuturor celor interesaţi. Noua sa afacere reprezintă o apariţie recentă într-un sport consacrat, acum sever influenţat de tehnologia bazată pe inteligenţa artificială”.

Aproximativ 12 miliarde de dolari au fost pariate pe cursele de cai în SUA în 2021, potrivit Jockey Club, un grup din industria de cai pur-sânge. O parte dintre aceste pariuri au fost reprezentate de sume modice de până la 2 dolari. Alţi pariori, ca McKeever, au ales să pună în joc câteva sute de dolari pe pariu. 

Cursele de cai din SUA funcţionează pe baza unui sistem specific: toţi banii pariaţi pe o anumită cursă sunt puşi într-un fond comun digital, hipodromul ia o mare parte din suma înregistrată (de obicei, în jur de 20%), iar restul banilor sunt distribuiţi câştigătorilor. Pariorii joacă, de fapt, unul împotriva celuilalt, nu împotriva casei. Prin urmare, un hipodrom este o masă de poker imensă, lipsită de chip. Jucătorii pariază pe cai dar, în realitate, pariază că opinia lor este mai bună decât a celorlalţi. În ultima vreme, cele mai bune opinii sunt generate de tehnologia AI, pe care jucători ca McKeever aleg să o exploateze fără rezerve.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO