ZF 24

Cum poate să gestioneze ministerul Sănătăţii spitalele din subordine dacă nu ştie ce bugete au?

Cum poate să gestioneze ministerul Sănătăţii...

Autor: Georgiana Mihalache

31.08.2018, 12:14 581

„Ce bugete au spitalele din Bucureşti aflate în subordinea ministerului Sănătăţii?” a fost întrebarea adresată de ZF la care nu a primit un răspuns din partea ministerului Sănătăţii, care are pe mână 8,7 miliarde de lei anual.

În schimb, ministerul Sănătăţii spune că pe site-ul spitalelor sunt publicate datele financiare. O căutare pe site-ul câtorva spitale din subordinea ministerului arată însă că fie nu apar informaţii, fie nu sunt actualizate.

La spitalul Sf. Maria din Bucureşti, de exemplu, lipseşte orice dată referitoare la buget, la unele spitale cele mai recente date sunt din anul 2015 - cum este cazul Elias, iar la altele datele sunt din 2017 - Bagdasar Arseni, acestea fiind doar câteva exemple.

Ministerul revine cu un răspuns şi spune că ne putem adresa spitalelor respective, „care au obligaţia să furnizeze datele solicitate”.

Dacă faţă de presă spitalele au obligaţia să trimită informaţii privind bugetul şi modul în care este cheltuit, ministerul Sănătăţii de ce nu are aceste date pentru a le accesa rapid?

Şi mai ales, cum poate propune ministerul Sănătăţii proiecte fără să ştie dacă banii au fost cheltuiţi în mod eficient de către spitale?

Tot o instituţie publică –Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) care are în subordine 19 spitale reuşeşte însă să trimită date concrete privind bugetul spitalelor din Bucureşti. Spitalele din Capitală sunt împărţite între ministerul Sănătăţii şi Primăria Bucureşti prin ASSMB.

La polul opus, operatorii privaţi se întrec în comunicate de presă privind rezultatele la câteva luni, bugetul pentru investiţii sau ce au mai cumpărat pentru spitalele lor.

Diferenţa de abordare se vede şi pe site-urile spitalelor: la cele publice informaţia se găseşte cu greu, după câteva accesări într-un adevărat labirint online al anului 2018. Sunt însă şi unităţi unde informaţiile se găsesc rapid şi sunt chiar evidenţiate cum este cazul Spitalului Clinic Judeţean Mureş sau Spitalul Judeţean Pius Brînzeu din Timişoara.

O simplă căutare pe site-ul unui spital de stat din străinătate – AKH Viena, arată că informaţia este disponibilă în două limbi străine – germană şi engleză, şi un pacient poate vedea care sunt realizările AKH din 2017 într-un raport cu câteva zeci de pagini de informaţii şi tot atâtea grafice.

Anul acesta, bugetul ministerul Sănătăţii este de 8,7 miliarde de lei, cu 5% mai mult decât alocarea din 2017, iar printre obiective se numără şi consolidările clădirilor unităţilor sanitare, reabilitarea infrastructurii spitalelor sau acordarea de sprijin financiar către aceste unităţi. Până la consolidării şi finanţări, ministerul Sănătăţii nu are date privind bugetul unităţilor din subordine.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO