ZF 24

Cum să creşti, dacă nu te finanţezi? Florian Neagu, BNR: Toate firmele de succes au avut întotdeauna în spate pe cineva care să le finanţeze: o bancă, un IFN, un finanţator

Cum să creşti, dacă nu te finanţezi? Florian Neagu,...

Autor: Mircea Nica

29.10.2024, 00:07 144

După 30 de ani, numărul companiilor aproape s-a triplat în România, dar în continuare bancabilitatea rămâne o problemă de fundal, cu 260.000 de companii care au capitaluri negative, din peste 800.000 existente.

Deşi unul din motive ar fi lipsa de încredere în viitor, dar şi creditul comercial care acaparează destul de mult spaţiu care ar fi putut fi reprezentat de creditare bancară, companiile preferă în continuare să-şi scoată banii din firmă prin plata de dividende, în loc să asigure măcar cei 200 lei capitalizare pentru ca firmele să poată fi bancabile şi a putea accesa credite mai uşor de la bănci.

„O concluzie de acum 10 ani era că nu reuşim să ieşim în extern, să ne extindem şi acest mesaj a rămas. Circa 64% din firmele care nu reuşesc să aibă acei 200 lei, capitalizare minimă, rămân subcapitalizate 10 ani sau mai mult. Majoritatea entităţilor care sunt subcapitalizate tră­iesc în această stare. Este subzistenţă“, a spus Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de ING Bank, care aniversează 30 de ani de prezenţă în România.

„Disciplina la plată în economie este afectată pe acest canal. De asemenea, o parte din companiile acestea, subcapitalizate au profituri. Profiturile obţinute sunt distribuite sub formă de dividende decât să-şi consolideze entitatea. Dacă propriii acţionari nu au încredere în companie, cum să te aştepţI ca o bancă sau finanţator să aibă încredere.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro