ZF 24

Cum se calculează cele două rate ale şomajului din România şi de unde apare o diferenţă de 300.000 de şomeri

26.08.2013, 20:11 6888

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat îngrijorat, în conferinţa de presă din această seară de la Palatul Cotroceni, de creşterea şomajului calculat după standardele Uniunii Europene (“şomajul pe ESA”), care arată că rata şomajului a crescut la 7,6% în iunie (faţă de 7,1% în mai). În aceeaşi lună, numărul de şomeri a ajuns la 736.000 de persoane (în creştere cu 16.000 de persoane faţă de luna precedentă).

Rata şomajului la care se referă preşedintele este cea calculată de Institutul Naţional de Statistică după metoda de calcul a Biroului Internaţional al Muncii (care este folosită în toate statele membre ale Uniunii Europene) şi care este mai mare decât cea calculată de Ministerul Muncii.  INS calculează şomajul pe baza datelor culese din anchetele făcute în gospodării şi include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Cealalată rată a şomajului din România, calculată de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a fost de 4,96% în luna iunie (în scădere cu 0,07% faţă de luna mai) şi corespunde unui număr de 438.110 şomeri. Rata ANOFM, instituţia prin care se plătesc indemnizaţiile de şomaj, este calculată exclusiv pe baza declaraţiilor făcute de şomeri la agenţiile pentru ocupare, care pot primi sau nu indemnizaţie de şomaj. Spre exemplu, în luna iunie, aproape 139.000 de şomeri înregistraţi la ANOFM erau indemnizaţi, în timp ce restul de aproape 299.000 de şomeri erau neindemnizaţi (dar îşi “reînnoiau” statului de şomer la agenţiile de ocupare în speranţa că îşi vor putea găsi un loc de muncă prin serviciul de plasare al instituţiei).

Astfel, există o diferenţă de peste 3 puncte procentuale şi de peste 300.000 de şomeri între cele două metodologii de calcul. Din nou, la fel cum s-a întâmplat frecvent în ultimii ani, şi în luna iunie una dintre cele două rate ale şomajului – cea calculată de INS- a crescut, în vreme ce rata calculată de ANOFM a scăzut.

De altfel, rata şomajului BIM a crescut încontinuu de la începutul anului (de la 7% în ianuarie, la 7,6% în iunie), în timp ce rata şomajului ANOFM a scăzut în aceeaşi perioadă (de la 5,82% în ianuarie la 4,96% în iunie).

 

 
 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO