ZF 24

Cum se desfăşoară naşterile în timp ce spitalele se luptă cu coronavirusul? Pacientele sunt testate în unele spitale, iar vizitele au fost interzise

În 2019 au fost 178.000 de nou născuţi în România, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică

În 2019 au fost 178.000 de nou născuţi în România, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică

Autor: Georgiana Mihalache

25.04.2020, 18:54 470

♦ Sunt circa 14.000 de naşteri lunar la nivel naţional, potrivit datelor oficiale, iar pandemia de COVID-19 a dat peste cap programul viitoarelor mame ♦ În cazul sarcinilor cu risc scăzut, controalele sunt mai rare, iar în unele spitale pacientele sunt testate înainte de naştere ♦ În total, 44 de maternităţi au fost transformate în unităţi de suport pentru pacienţii confirmaţi cu noul virus ♦ „Au fost nişte constrângeri care, pe fond emoţional, pentru o mămică pe ultima sută de metri sunt ca un carusel, nu te mai poţi baza pe nimic“, spune Mădălina, o pacientă care a născut acum o lună.

Criza coronavirusului a schim­bat proto­colul din maternităţi, iar în prezent sunt unităţi din ţară unde se fac teste pacientelor înainte să nască pentru a limita răspândirea noului virus. Anul trecut au fost 178.000 de nou-născuţi în România, ceea ce înseamnă în medie 14.000 de naşteri pe lună la nivel naţional.

„Naşterile prin cezariană le programăm înainte cu câteva zile. Recoltăm probe, iar în aceeaşi zi, pentru că avem linie de PCR, avem rezultatul. Trecem toţi pacienţii prin aceste filtre. Dacă este o naştere de urgenţă, încercăm şi recoltăm şi poate avem şi rezultatul la timp. Dacă nu, avem circuite special amenajate pentru a izola aceste paciente în câteva ore până le vine rezultatul. Medicii se echipează ca şi cum ar fi suspect şi ne liniştim după ce avem rezultatul“, a spus pentru ZF Simona Mârza, managerul Spitalului Judeţean Alba Iulia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO