ZF 24

Cum va fi vremea în Bucureşti în timpul paradei de 1 Decembrie

Cum va fi vremea în Bucureşti în timpul paradei de 1...

Autor: Petriana Condrut, Mediafax, Ştefan Stan

30.11.2017, 16:00 578

În Bucureşti, pe 1 Decembrie va ploua în cea mai mare parte a zilei, iar cantitatea de precipitaţii va depăşi 3 litri/m2. Minima zilei va fi de 6 grade Celsius, iar maxima de 10 grade Celsius.

Potrivit aplicaţiei AccuWeather, la ora 9 dimineaţa va fi soare, cu şanse de ploaie de 40%, în timp ce începând cu ora 10, până la ora 12 inclusiv, şansele de precipitaţii cresc la 55%, fiind extrem de posibil să plouă în timpul paradei. Potrivit aceluiaşi serviciu meteo, şansele de ploaie la ora 13:00 sunt de 49%. 

Ploaia continuă şi după ora prânzului, de la 14:00 şansele de precipitaţii fiind de peste 60%, urmând ca la finalul zilei să ajungă la 90%. 

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României va începe la ora 11.00 şi se va desfăşura în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

 

La munte deja este iarnă în toată regula. Până la această oră, stratul de zăpadă atinge 30 de cm la peste 1.450 m altitudine, dar codul galben de ninsori este încă în vigoare. Gradul de ocupare în staţiuni este de aproape 90%.

Potrivit informaţiilor furnizate de Teleferic Prahova, la Valea Dorului şi Predeal, la peste 1.450 de m, stratul de zăpadă este de 30 de cm.

Pârtiile sunt în curs de amenjare, iar oficial acestea vor fi deschise în data de 15 decembrie, atunci când începe şi sezonul de iarnă. Totuşi, dacă vremea se va menţine ca în zilele ce urmează, cu temperaturi de minus 3 grade şi zăpadă, nu este exclus ca deschiderea pârtiilor să aibă loc mai devreme.

Aici puteţi urmări live imagini din Predeal şi Sinaia:

http://www.teleferic.ro/live-webcam/

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de ninsori, valabilă joi pentru zonele de munte. Avertizarea a intrat în vigoare noaptea trecută şi este valabilă până vineri, la ora 2.00.

"La munte vântul se va intensifica treptat, cu rafale ce vor depăşi 60...65 km/h. La altitudini mari vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar în restul zonei precipitaţiile vor fi mixte şi se va forma polei. Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în zonele mai joase de relief, cu viteze mai mari în Banat şi pe litoral, de până la 60...70 km/h. În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, nord-vestul Munteniei şi local în Transilvania va ploua, cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp şi izolat 30 l/mp, iar pe spaţii restrânse se va semnala polei", spun meteorologii.

Gradul de ocupare pe Valea Prahovei este de circa 90%, anunţă proprietarii de hoteluri şi pensiuni. Cu toate acestea, cei care vor o plimbare prin zăpadă pot merge şi pentru o zi la munte.

 

UPDATE: Vremea se înrăutăţeşte: Meteorologii anunţă cod portocaliu de viscol în şapte judeţe. Şapte judeţe sunt, joi, sub avertizare cod portocaliu de viscol, viteza vântului depăşind la rafală 120 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Sub avertizare cod portocaliu de viscol sunt judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş până la ora 16.00, Hunedoara şi Caraş-Severin până la ora 17.00, şi Prahova, Argeş şi Dâmboviţa până la ora 18.00.

În judeţele Prahova, Argeş şi Dâmboviţa, la altitudini de peste 2.000 de metri, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi 100...120 km/h, iar ninsoarea viscolită va reduce vizibilitatea.

În judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, la altitudini de peste 1.800 de metri, au loc intensificări ale vântului care la rafală vor atinge şi depăşi 90-100 km/h, iar în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, la altitudini de peste 1.700 de metri, au loc intensificări ale vântului care la rafală vor atinge şi depăşi 90...100 km/h.

Sub avertizare cod galben de viscol de află judeţele Bihor, Timiş, Arad, Constanţa şi Tulcea până la ora 17.00, Sibiu până la ora 20.00 şi Cluj până la ora 21.00

 

Peste 5.000 de pompieri cu 2.900 de autospeciale sunt pregătiţi să intervină, în aceste zile de minivacanţă, în zonele vizate de avertizările meteo. În judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, aflate sub cod portocaliu de viscol, au fost activate grupele operative.

IGSU arată că, în contextul emiterii, de către Administraţia Naţională de Meteorologie, a avertizării nowcasting de cod portocaliu pentru judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, la nivelul IGSU s-a luat decizia activării grupelor operative în cele două judeţe sus-menţionate.

Având în vedere că a fost emisă şi o atenţionare meteo cod galben de intensificări susţinute ale vântului şi viscol la munte, atât în judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, cât şi în Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Alba, pompierii sunt pregătiţi să intervină, la nevoie, în sprijinul cetăţenilor şi a bunurilor acestora.

La nivelul întregii ţări, în aceste zile de minivacanţă, acţionează peste 5000 de angajaţi ai IGSU cu 2900 de autospeciale. În funcţie de evoluţia vremii, dispozitivele efectivele vor fi redimensionate şi adaptate nevoilor, urmând a fi dispuse măsuri astfel încât să se limiteze eventuale efecte negative produse de condiţiile meteorologice nefavorabile.

Pentru siguranţa cetăţenilor, specialiştii recomandă evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea nu poate fi amânată, este importantă informarea în privinţa drumurilor blocate.

”Înainte de plecare, cetăţenii trebuie să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale”, arată IGSU.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO