ZF 24

Curăţenie forţată în bănci: în toamnă ies la vânzare credite neperformante de peste un miliard de euro

Curăţenie forţată în bănci: în toamnă ies la...

Autor: Cristian Hostiuc

25.08.2014, 00:05 3944

În această toamnă, piaţa va fi inundată de un nou val de credite neperformante, în valoare nominală de aproape 1 miliard de euro, pe care băncile urmează să le scoată la vânzare, fie în mod public, fie intern, „discret“.

Sub presiunea BNR, dar şi a testelor la nivel european (asset quality review) care afectează băncile-mamă, jucătorii locali trebuie să-şi facă curăţenie mai rapid în bilanţ, ceea ce va aduce pe piaţă în acelaşi timp mai multe pachete de NPL-uri (non performing loan - n.red.).

De departe, BCR are pachetul cel mai mare, pe care l-a anunţat deja, de 550 de milioane de euro, credite acordate IMM-urilor şi companiilor (corporate), care au în spate ceva garanţii. „Pachetul pe care îl scoate în toamnă acum BCR este destul de bun“, a menţionat o sursă de pe piaţa bancară, care urmăreşte piaţa de credite neperformante.

WikiZF: Profilul companiei BCR

BRD, a doua bancă din sistem după BCR, are în pregătire un pachet de NPL-uri de cel puţin 100 de milioane de euro, IMM-uri şi corporate, conform sursei citate. Pachetul ar putea ajunge chiar la 200 de milioane de euro, a adăugat sursa citată.

Volksbank are un pachet de NPL-uri la vânzare de 127 mil. euro, care cuprinde 13 expuneri, majoritatea active imobiliare comerciale.

De asemenea, dar mai discret, UniCredit, Raiffeisen şi Banca Transilvania încearcă să scape de pachete de credite neperformante, dar în „linişte“, fără să atragă atenţia asupra băncii. Şi celelalte bănci din sistem îşi formează pachete de NPL-uri, dar încă nu sunt adunate toate la un loc.

WikiZF: Profilul companiei BRD

În prima parte a anului s-au vândut credite neperformante de peste 600 mil. euro, în pachete mai mari sau mai mici.

Volksbank a vândut o tranşă de 490 de milioane de euro de NPL-uri, atât persoane fizice, IMM-uri, cât şi companii, negarantate sau garantate, către un grup de investitori format din Deutsche Bank (Germania), APS Holding (Cehia), AnaCap şi HIG Capital (fonduri de investiţii de la Londra). Acest consorţiu a oferit în final aproape 77 de milioane de euro pe pachetul de 490 de milioane de euro, conform sursei citate. Consorţiul speră ca peste 2 ani de zile să recupereze în jur de 150 de milioane de euro de la debitori, astfel încât să-şi dubleze banii.

BCR a vândut în ultima săptămână din iulie un pachet de NPL-uri de 340 de milioane de euro către un consorţiu format din Deutsche Bank şi APS, finanţat de IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale. Acest consorţiu ar fi oferit 30 de milioane de euro pe acest pachet.

BRD vinde pachete de NPL-uri mai mici, IMM-uri şi credite de consum negarantate, la un discount de peste 90%, pentru că „aproape nu se mai poate recupera nimic“.

Majoritatea băncilor locale sunt pline de credite neperformante, acumulate în cei 6 ani de criză. De la o rată de doar 2% credite neperformante în perioada de boom economic după 6 ani de criză băncie au ajuns să aibă o rată de neperformanţă de 22,5% în trimestrul I (maximul a fost atins în luna februarie). La jumătate anului, rata de NPL a coborît spre 20%, odată ce băncile îşi fac curat în portofoliu şi scot creditele neperformante la vânzare.

România este pe locul trei la nivel european, după Grecia şi Slovenia, din punctul de vedere al ratei creditelor neperformante. Cu toate că venise criza, în perioada 2009-2010, bancherii au ascuns credite neperformante în sertare în speranţa că economia şi companiile îşi vor reveni şi debitorii îşi vor plăti ratele şi principalul. Acest lucru nu s-a întâmplat, ci, dimpotrivă, situaţia s-a înrăutăţit atât din punctul de vedere al creşterii numărului de companii care au intrat în insolvenţă şi al persoanelor fizice care nu au mai putut să-şi plătească ratele, cât şi din punctul de vedere al pieţei garanţiilor - activele cu care debitorii au garantat împrumuturile.

Piaţa garanţiilor s-a deteriorat rapid, astfel încât „la lichidare“ băncile au ajuns să  recupereze mai puţin decât în primii 2 ani de criză. De asemenea, bancherii nu s-au îngrijit să formeze o piaţă unde să poată vinde activele  în mod organizat şi cu repere de preţ, ceea ce a avut un efect şi mai mare asupra portofoliului de credite, care este evaluat diferit de fiecare bancă.

Până la urmă, creditele neperformante vor fi vândute, iar băncile îşi vor face în final curăţenie în bilanţuri, dar problema care se pune este lipsa de „new business“, respectiv acordarea de noi credite. În prima parte a anului, singurele divizii care au mers au fost cele de credite imobiliare şi de consum, în timp ce creditele pentru IMM-uri şi corporate sunt în scădere, cu toate că dobânzile s-au redus, în special la lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO