ZF 24

Cursa înarmărilor continuă în Vest: Germania a alocat 10,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra avioane de luptă F-35

Cursa înarmărilor continuă în Vest: Germania a alocat...

Autor: Andrei Şerbănescu

05.12.2022, 12:41 5059

Germania a alocat 10 miliarde de euro (10,5 miliarde de dolari) pentru a cumpăra 35 de avioane de luptă F-35A Lightning II, potrivit unui document guvernamental consultat de Bloomberg, reflectând promisiunea cancelarului Olaf Scholz de a creşte cheltuielile pentru apărare.

Bloomberg a declarat că banii vor proveni dintr-un fond special de 100 de miliarde de euro, finanţat din datorie, pe care Scholz l-a anunţat la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie. Livrările în cadrul planului sunt programate să aibă loc între 2026 şi 2029. Costul include elemente precum rachete aer-sol şi infrastructura terestră, potrivit documentului german.

După atacul Rusiei, Scholz a promis într-un discurs în parlament că Germania va investi "mai mult de” 2% din produsul intern brut anual în apărare, ajutat de fondul special.

Blocajele care au afectat companiile din domeniul apărării, alături de o serie de probleme legate de achiziţii, au îngreunat campania de cheltuieli. Ministrul apărării, Christine Lambrecht, a revizuit recent obiectivul la 2% din PIB şi a declarat că Berlinul îl va atinge "în următorii cinci ani".

Eşecul Germaniei de a atinge ţinta de 2% convenită de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a dus la o serie de divergenţe cu SUA, în special sub fostul preşedinte Donald Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO