ZF 24

Cutremur financiar anunţat: Trump pregăteşte cea mai mare slăbire a reglementărilor financiare de după criză

Cutremur financiar anunţat: Trump pregăteşte cea mai...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.05.2025, 12:16 2921

Statele Unite se pregătesc să anunţe una dintre cele mai mari reduceri ale cerinţelor de capital pentru bănci din ultimul deceniu. Această decizie arată clar direcţia de dereglementare impusă de administraţia Trump, informează Financial Times.

În următoarele luni, autorităţile de reglementare intenţionează să modifice regula numită raport suplimentar de levier (SLR). Aceasta obligă marile bănci să deţină o rezervă minimă de capital solid, proporţională cu toate activele lor – inclusiv creditele, instrumentele financiare şi alte expuneri din afara bilanţului. Regula a fost introdusă în 2014, după criza financiară din 2008-2009, pentru a întări stabilitatea sistemului bancar.

Băncile au criticat de mult timp această cerinţă, pe motiv că le penalizează chiar şi pentru deţinerea de active sigure, precum titlurile de stat americane. Reprezentanţii industriei susţin că acest lucru limitează capacitatea băncilor de a sprijini economia, de a oferi credite şi de a participa eficient pe piaţa datoriilor guvernamentale, estimată la 29.000 de miliarde de dolari.

„Este absurd să pedepseşti băncile pentru că deţin active sigure. În momente de criză, tocmai ele pot menţine piaţa lichidă”, a declarat Greg Baer, directorul executiv al grupului de lobby Bank Policy Institute. „Reglementatorii trebuie să acţioneze acum, nu după ce apare o nouă problemă.”

Lobby-iştii bancari se aşteaptă ca până în vară să fie propuse oficial aceste modificări. Relaxarea regulilor vine în contextul unei politici mai largi de tăiere a reglementărilor, de la mediu până la transparenţă financiară, promovată de preşedintele Trump.

Totuşi, nu toată lumea este de acord cu această decizie. Unii experţi avertizează că, într-o perioadă atât de incertă din punct de vedere economic şi geopolitic, slăbirea standardelor bancare poate fi periculoasă.

„Cu toate riscurile din prezent – de la instabilitatea dolarului la direcţia economiei – nu pare deloc momentul potrivit pentru a slăbi regulile de capital ale băncilor”, spune Nicolas Véron, cercetător la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională.

Pe de altă parte, analiştii spun că o astfel de mişcare ar putea stimula piaţa titlurilor de stat şi ar putea ajuta administraţia Trump să reducă costurile de împrumut ale guvernului, permiţând băncilor să cumpere mai multă datorie publică.

Totodată, ar putea încuraja băncile să revină în forţă pe piaţa titlurilor de stat, după ce, în urma regulilor stricte impuse după criză, pierduseră teren în faţa fondurilor speculative şi a traderilor automaţi.

Mai mulţi oficiali americani de rang înalt şi-au exprimat deja susţinerea pentru relaxarea acestor reguli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri