„Salariile proaspeţilor absolvenţi diferă de la un domeniu la altul. Cei mai favorizaţi, după cum se ştie de câţiva ani încoace, sunt absolvenţii instituţiilor de profil Inginerie IT ale căror salarii pot începe şi de la 3.000 de lei net pe lună. De asemenea, salariile absolvenţilor de studii economice au o variaţie destul de mare ca urmare a oportunităţilor de a se încadra în mai multe domenii, şi anume administrativ, economic etc.“, a explicat Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.
În fiecare an, 200.000 de tineri ies de pe băncile liceelor, cu sau fără diplomă de bacalaureat, în timp ce facultăţile livrează pe piaţa muncii circa 100.000 de licenţiaţi. În ultimii ani, cele mai multe companii care au făcut angajări masive şi au recrutat tineri au fost centrele de servicii de externalizare (de tip business process outsourcing, shared service center, call center), industria componentelor auto şi industria de servicii informatice.
„Salariul unui proaspăt absolvent de facultate care intră în câmpul muncii pe o poziţie de entry level începe de la 1.700 de lei brut pe lună (1.218 lei net- n.red.) şi poate ajunge la nivelul de 3.200 – 3.300 de lei brut pe lună (2.200 – 2.300 lei net –n.red.). Un contabil pe o poziţie de entry level câştigă circa 2.500 de lei brut pe lună dacă are între 20 şi 25 de ani, 3.500 de lei brut pe lună dacă are între 25 şi 30 de ani şi 4.000 de lei brut pe lună dacă are între 30 şi 35 de ani, acesta este nivelul salariilor pentru poziţia de entry level“, a spus Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam. Ea a mai spus că un inginer de dezvoltare software câştigă, de pe o poziţie de entry level, în medie, câte 3.400 de lei brut pe lună dacă are între 20 şi 25 de ani, iar dacă are între 25 şi 30 de ani câştigă circa 5.000 de lei brut pe lună.
Oana Botolan Datki, South East Europe: Salariul unui proaspăt absolvent de facultate care intră în câmpul muncii pe o poziţie de entry level începe de la 1.700 de lei brut pe lună (1.218 lei net- n.red.) şi poate ajunge la nivelul de 3.200 – 3.300 de lei brut pe lună
„Uneori, pe poziţiile de entry level sunt angajaţi şi o parte dintre tinerii care au fost anterior incluşi în programe de internship sau de management trainee şi care, atunci când sunt angajaţi, primesc salarii mai mari“, a mai spus Oana Botolan Datki.
Pe parcursul vieţii profesionale, angajaţii cu un nivel de pregătire mediu, adică cei care au terminat liceul sau o şcoală postliceală, se apropie de nivelul salarial mediu pe economie, de 2.300 de lei brut pe lună, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Astfel, dacă un salariat absolvent de liceu câştigă circa 77% din nivelul salariului mediu pe economie, un absolvent de şcoală postliceală încadrat pe piaţa muncii câştigă cu 2% peste nivelul salariului mediu pe economie. Cel mai bine plătiţi sunt angajaţii cu studii superioare, astfel că un absolvent de facultate ajunge, în medie, la un salariu brut de peste 3.770 de lei pe lună, în timp ce salariaţii cu doctorate pot ajunge să câştige peste 5.200 de lei brut pe lună, adică de 2,3 ori mai mult decât un angajat plătit cu salariul mediu pe economie.
„Absolvenţii de liceu sunt recrutaţi în general pentru poziţii ale căror profil nu necesită specializări pe domenii, exemplu operatori date, logistică, vânzări etc. şi sunt ofertaţi cu salarii care pot începe şi de la nivelul salariului minim pe economie“, a mai spus Raluca Peneş de la Smartree.