ZF 24

Daianu: Deficitul extern si presiunea salariilor au ingrijorat analistii Fitch

10.11.2008, 11:49 18

Analistii Fitch sunt ingrijorati de dimensiunea deficitului extern si de presiunile de crestere a salariilor, in conditiile in care Romania, spre deosebire de alte tari, nu are prea mult loc de manevra in politicile fiscale si monetare, considera Daniel Daianu, fostul ministru de finante si membru al Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European.

“Decizia Fitch a urmat scaderii pe care a facut-o S&P, are aceleasi considerente. Sunt curios daca Moody’s isi va mentine pozitia fata de Romania, in conditiile in care Orchard (analistul Moody’s pentru Romania – n.red.) spunea ca priveste in perspectiva. Este intelept sa asteptam rezultatele alegerilor si bugetul noului guvern”, a declarat Daniel Daianu.

“N-as fi atat de nonsalant ca alti analisti de la noi in ceea ce priveste riscurile Romaniei si deciziile agentiilor de rating. Este rau ca suntem depunctati, dar nu putem ignora retorica partidelor care nu sugereaza ca au constatat impactul sever pe care criza externa il are asupra Romaniei. Impactul se simte si se va intensifica. Partidele am vazut ca au si scenarii anti-criza, dar in plina campanie electorala, promisiunile sunt mari. Aceasta depunctare, chiar mai severa decat cea a agentiei S&P, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru oamenii politici. Cum ne asternem, asa vom trai”, a adaugat Daianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO