ZF 24

Dan Bădin, Deloitte: Relaţia dintre contribuabili şi autorităţile fiscale a fost destul de tensionată în ultimii ani, dar sunt şi semne de îmbunătăţire

Autor: Roxana Rosu

18.10.2016, 14:28 444

Relaţia dintre contribuabili şi autorităţile fiscale a fost destul de tensionată în ultimii ani, fiind  mai multe cerinţe de raportare, un număr crescut de controale, dintre care un procent semnificativ ajung în zona penală, dar sunt şi semne de îmbunătăţire, a declarat  spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice Deloitte România în cadrul conferinţei “Relaţia cu autorităţile fiscale: confruntare sau colaborare?”.

”Sunt şi semne de îmbunătăţire, cum ar fi deschiderea spre propunerile mediului de afaceri, intenţiile de modernizare şi debirocratizare, concentrarea controalelor pe arii cu risc mai ridicat. Este evidentă nevoia de a concentra acţiunile autorităţilor fiscale pe lupta cu evaziunea fiscală, pentru a da posibilitatea companiilor corecte să se concentreze pe business, a cărui creştere va avea un efect pozitiv şi asupra bugetului de stat prin creşterea încasărilor din taxe”, a adăugat Bădin.

Evenimentul organizat marţi de Deloitte România şi Reff & Asociaţii a avut drept scop identificarea principalelor probleme care stau la baza tensiunilor dintre autorităţi fiscale şi contribuabili şi de soluţii care să conducă la o colaborare între cele două tabere, împreună cu aproape 200 de reprezentanţi ai unora dintre cei mai mari investitori prezenţi pe piaţa din România.

Prezent la eveniment, Dragoş Doroş, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a spus că ANAF este în plin proces de adaptare a seturilor de criterii de analiză a riscului fiscal, pentru a permite creşterea predictibilităţii atât pentru contribuabili cât şi pentru colectarea de taxe şi impozite.

”Interesul ANAF este de a menţine dialogul şi de a-şi îmbunătăţi constant calitatea serviciilor oferite, în scopul facilitării plăţii obligaţiilor fiscale", a precizat Doroş.

La zece luni de la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal şi de procedură fiscală, specialiştii Deloitte şi Reff & Asociaţii au arătat că printre problemele identificate se numără lipsa administrării probelor în determinarea situaţiilor de fapt fiscal, lipsa de transparenţă în procesul decizional, neresponsabilizarea funcţionarului public şi rigiditatea şi birocraţia excesivă.

“În condiţiile criminalizarii crescânde a neconformării fiscale, devine prioritară pentru mediul de afaceri înţelegerea conceptului de evaziune fiscală şi implementarea unor practici prudenţiale adecvate. Chiar şi în absenţa unei condamnări, impactul negativ poate fi semnificativ prin perturbarea activităţii, afectarea reputaţiei, stres şi neajunsuri majore în plan personal. Companiile trebuie să aibă sisteme eficiente de evaluare a riscului, de control si remediere prin care să prevină evaziunea fiscală, uneori dificil de delimitat de practicile de optimizare fiscală”, a spus Alexandru Reff, partener Reff & Asociaţii.

Participanţii la conferinţă au beneficiat şi de o punere în context global a fiscalităţii prin prisma celor mai importante tendinţe internaţionale. De asemenea, taxele verzi, o altă problemă de actualitate, au făcut parte din agenda conferinţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO