Franţa este cel mai mare producător mondial de roze şi ţara care a inventat practic acest tip de vin, însă România a urcat pe locul doi ca pondere a vinului roze în total consum dacă excludem vânzărilor de vin roze cu bule ale Italiei, spune Dan Balaban, antreprenorul care deţine împreună cu oenologul Bogdan Costăchescu producătorul de vinuri premium Davino.
Rozeul, care se obţine de fapt din struguri roşii (prin îndepărtarea prematură a pieliţelor, deoarece culoarea vinului este dată de pieliţă), a devenit un fenomen începând cu 2011-2012 pe piaţa locală. Trendul pe piaţa vinului roze a fost dat însă în Franţa, care considerată patria acestui tip de vin.
„Depăşim Italia la acest capitol şi acesta este un lucru foarte important pentru piaţa românească. Situaţia se datorează faptului că românii îl aleg în special vara, în timp ce în alte ţări acest tip de vin nu este foarte popular“, a mai spus Dan Balaban. Vinul roze, care este de circa şase ani cea mai efervescentă categorie din industria vinului, a ajuns la aproximativ 15% din consum, conform estimărilor ZF făcute pe baza datelor din piaţă.
La nivel global, producţia de vin roze a ajuns în 2014 (ultimele date disponibile) la peste 2,4 miliarde de litri, reprezentând aproape 10% din producţia mondială de vin (excluzând vinurile spumante), arată datele Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). Patru ţări reprezintă 80% din producţia de vin roze şi anume Franţa (760 mil. litri), Spania (55 mil litri), Statele Unite şi Italia. Consumul de vin roze a ajuns la aproape 2,3 miliarde de litri în 2014, iar Franţa şi SUA sunt pe primele locuri în consum. Vinurile roze reprezintă peste 30% din consumul de vinuri la nivel mondial, faţă de 16% în 2002, mai arată datele de la OIV.