ZF 24

Dăncilă: Iohannis blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical

Dăncilă: Iohannis blochează cu bună ştiinţă...

Autor: Diana Grigore

04.10.2019, 12:14 58

Viorica Dăncilă a revenit, vineri, cu un nou mesaj pe Facebook pentru preşedintele Klaus Iohannis. Premierul susţine că şeful statului continuă să încalce Constituţia, prin refuzul de a numi miniştrii interimari şi blochează cu bună ştiinţă accesul tinerilor absolvenţi la sistemul medical.

„A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către Preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru. Preşedintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici şi servicii medicale de calitate şi blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical. Domnule Klaus Iohannis, când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?”, a scris Dăncilă, pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă l-a întrebat pe Klaus Iohannis şi joi, tot prin intermediul reţelei de socializare, când va pune în aplicare deciziile CCR de a numi miniştrii interimari.

Şeful Executivului i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Iohannis să numească imediat miniştrii interimari, după ce a fost publicată motivarea decizie CCR de admitere a conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO