ZF 24

Danemarca nu exclude introducerea de restricţii ale fluxurilor de capital, ceva ce nu a mai făcut decât Ciprul falimentar

Danemarca nu exclude introducerea de restricţii ale...

Autor: Sebastian Tănase

23.02.2015, 00:04 304

Banca naţională a Danemarcei este pregătită să adopte măsuri „extreme“, inclusiv restricţiile de capital, pentru a proteja cursul fix de schimb al coroanei în raport cu euro, politică monetară „sacră“ pe care instituţia o practică de peste trei decenii, a afirmat preşedintele consiliului economic danez. În urma anunţului, coroana daneză s-a prăbuşit la cel mai mic nivel din ultimele opt luni, scrie Reuters.

Hans Jorgen Whitta-Jacobsen, preşedintele Consiliului Economic din Danemarca şi profesor la Universitatea din Copenhaga, spune că auto­rităţile daneze sunt pregătite să apere cursul „până la ultima picătură de sânge“, iar dacă va fi nevoie, Danemarca este gata să impună restricţii asupra transferurilor de capital. „Dacă banca va impune pentru o perioadă restricţii asupra transferurilor de capital, atunci este limpede că este dispusă să meargă până la capăt pentru a apăra pragul valutar fix“, a afirmat Whitta-Jacobson.

După anunţul făcut de Whitta-Jacobsen coroana s-a depreciat cu 0,23%, cea mai mare variaţie zilnică din 1999. Astfel, euro era tranzacţionat cu 7,4640 coroane pe unitate, cel mai mic nivel din iunie 2014.

Cu toate acestea, Jacobsen a spus că actualele măsuri monetare pe care banca le are la dispoziţie, adică reducerea dobânzilor de referinţă şi intervenţiile pe piaţă, ar trebui să fie suficiente pentru a apăra pragul valutar fix, piatra de temelie a sistemului monetar danez încă din 1982, când coroana era ancorată de marca germană.

În cazul în care măsurile nu ar fi suficiente banca ar putea să cumpere titluri de valoare de pe piaţă sau să limiteze transferurile de capital, însă deocamdată „poate să folosească în continuare aceste practici monetare la un nivel mai ridicat, care ar trebui să fie de ajuns“.

În urmă cu câteva săptămâni Lars Rohde, guvernatorul Băncii Naţionale a Danemarcei, a afirmat că banca va face „tot ce îi stă în putere“ pentru a proteja cursul fix de schimb.

Statul danez şi-a ancorat moneda de euro când s-a alăturat Mecanismului European de Schimb Valutar (ERM2) în 1999. Acesta presupune ca Banca Naţională împreună cu BCE să menţină un curs de schimb semiflexibil al coroanei în raport cu euro, în care coroana să poată fluctua, însă doar cu o variaţie de plus-minus 2,25%.

Presiunile de apreciere asupra coroanei daneze au început să capete amploare în ianuarie când Banca Naţională a Elveţiei a şocat pieţele prin decizia bruscă de a abandona pragul fix de schimb al francului elveţian cu euro. Această măsură, precum şi decizia BCE de a lansa propriul program de printare de bani pentru achiziţii de active de peste 1.000 de miliarde de euro şi riscul tot mai mare ca Grecia să părăsească zona euro au determinat investitorii să îşi directioneze fondurile către activele daneze considerate active cu risc scăzut.

Ciprul a introdus controale ale fluxurilor de capital în aprilie 2013 pentru a preveni colapsul băncilor după ce printr-un pachet de bailout internaţional practic au fost confiscate depozitele mari constituite la una dintre cele mai mari bănci şi a fost înjumătăţit sistemul bancar supradimensionat al ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO