ZF 24

Danske Bank: Fitch si Moody's ar putea diminua ratingul Romaniei

23.03.2007, 12:56 19

Cresterea accelerata a creditarii, deficitul extern si agravarea problemelor politice din Romania ar putea determina agentiile de rating Fitch si Moody's sa diminueze calificativele acordate Romaniei sau sa revizuiasca in sens negativ perspectiva, apreciaza analistii Danske Bank.

Romania, alaturi de Bulgaria, a fost recompensata cu generozitate de catre agentiile de rating pentru aderarea la Uniunea Europeana, comenteaza analistii Danske Bank, intr-un studiu intitulat "New Europe: Mind the ratings".

Calitatea de membru al Uniunii Europene are o influenta benefica asupra evolutiei tarii, ceea ce ar trebui sa contribuie la imbunatatirea ratingurilor.

Cu toate acestea, avand in vedere dezechilibrul extern mare, cresterea accelerata a creditarii si agravarea problemelor in spatiul politic, institutia daneza prognozeaza ca ratingurile Romaniei ar putea fi revizuite in sens negativ sau ar putea beneficia de perspective mai putin favorabile.

Astfel, Fitch ar putea modifica ratingul "BBB" pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, la "BBB minus", cu perspectiva stabila. Autorii studiului noteaza ca ratingul Fitch este cu treapta deasupra calificativelor acordate de agentiile S&P si Moody's. De asemenea, Moody's ar putea modifica in sens negativ perspectiva ratingului "Baa3", de la "stabila" la "negativa". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO