ZF 24

Date ANCOM: Cea mai dură luptă pe net fix între RCS&RDS, Telekom şi UPC se duce în 140 de localităţi cu 2,2 milioane de gospodării

Date ANCOM: Cea mai dură luptă pe net fix între...

Autor: Adrian Seceleanu

14.08.2015, 00:07 5476

Companiile RCS&RDS, Telekom şi UPC duc cea mai dură luptă pe piaţa de servicii de internet fix într-un număr de 140 de localităţi, în care cele toate cele trei companii au operaţiuni iar fiecare dintre reţele acoperă cel puţin o jumătate dintre gospodăriile din localitate, conform unor date publicate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Informaţiile apar în expunerea de motive a unui proiect de decizie prin care ANCOM are în plan să scutească fostul Romtelecom de o serie de obligaţii în condiţiile în care operatorul nu mai are o putere semnificativă pe piaţă iar cota sa este în scădere “continuă”.

În urmă cu şase ani de zile ANCOM pregătea o decizie similară pe piaţa de telefonie fixă, după ce autoritatea constata că Romtelecom nu mai avea putere semnificativă pe piaţa dominată cândva din poziţia de monopol.

Conform datelor ANCOM locuitorii din 140 de localităţi – 82 din mediul urban şi 58 din mediul rural – se bucură de cel mai înalt grad de concurenţă de pe piaţa de net fix din România în condiţiile în care au de ales între cei mai puternici jucători din industrie, respectiv RCS, T şi UPC. În localităţile menţionate se află 2,192 milioane de gospodării, majoritatea acestora aflându-se în mediul urban (2,130 milioane).

Un singur oraş, care are mai puţin de 3.000 de locuitori, are un singur furnizor de net fix (Telekom)

Documentul ANCOM mai arată că în România, la finele anului trecut, exista o singură localitate din mediul urban în care exista un singur furnizor net fix, respectiv Telekom. Oraşul respectiv 1.011 gospodării şi o populaţie de 2.761 persoane.

În mediul rural însă, unde şi rata de penetrare a internetului fix este mai redusă - la fel ca şi cererea pe fondul puterii de cumpărare mai scăzute, situaţia este diferită, existând numeroase localităţi în care există un singur jucător care poate oferi net.

Telekom este singurul jucător care oferă net fix în 2.790 de localităţi rurale, în care sunt 623.804 gospodării cu o populaţie de peste 1,7 milioane de persoane.

Al treilea jucător în acest top este RCS&RDS, poziţie ce arată cât de puternic s-a dezvoltat, în tăcere, compania condusă de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea chiar şi în mediul rural. La finele anului trecut RCS era singurul furnizor de net în 327 de localităţi rurale, cu 49.087 gospodării şi 140.471 oameni.

Locul doi în top este ocupat de Digital Cable Systems (AKTA), cu aproximativ 500 de localităţi în care este singurul furnizor de net. Compania acoperă astfel circa 85.000 de gospodării cu o populaţie de 240.000 de persoane.

Explozia acoperirii reţelelor de date

Documentul elaborat de ANCOM – care oferă acces la o mică parte din informaţiile extinse colecate de autoritate despre piaţa locală de comunicaţii - aduce în prim plan şi evoluţia spectaculoasă a infrastructurii prin care companiile oferă acces la internet fix în perioada 2008-2014.

De asemenea, datele arată şi diferenţele între strategiile de business adoptate de operatori în perioada menţionată.
Telekom, spre exemplu, care acoperea încă din anul 2008 toate localităţile din mediul urban, şi-a extins în cei şase ani acoperirea în mediul rural, de la 2.264 localităţi la 7.980 – fiind astfel jucătorul cu cea mai extinsă infrastructură.

 

În cazul RCS&RDS, datele arată cum în perioada 2008-2014, când CEO era încă Alexandru Oprea, reţeaua s-a extins în alte 40 de oraşe – de la 224 la 264, şi în circa 1.500 de localităţi din mediul rural.

UPC, pe de altă parte, care a pornit de la o poziţie mai slabă, s-a extins puternic pe ambele segmente.

“La sfârşitul anului 2014, societatea Telekom Romania Communications S.A. acoperea peste 91% din populaţia României, în timp ce RCS & RDS S.A. acoperea 62% din totalul populaţiei, iar UPC Romania S.R.L. un procent de 48%. De asemenea, datele de piaţă arată că societatea Telekom Romania Communications S.A. furniza servicii în toate localităţile urbane, în timp ce RCS & RDS S.A. acoperea localităţi care reprezentau 98% din populaţia urbană, iar UPC Romania S.R.L. îşi desfăşura activitatea în localităţi care însumau 88% din populaţia urbană”, conform documentului ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO