ZF 24

Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din lume. Directorul executiv al Fidelity International, Anne Richars, susţine că starea de spirit a elitei globale s-a îmbunătăţit în urma previziunilor economice optimiste de anul acesta

Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.01.2023, 13:11 433

Directorul executiv al Fidelity International, Anne Richards, a declarat că starea de spirit s-a îmbunătăţit pe măsură ce elita globală de la Davos asimilează cele mai recente tendinţe economice, raportează Bloomberg.

„Cred că oamenii au venit la Davos cu un sentiment destul de sumbru, dar datele care au apărut în acest an pe partea economică nu au fost atât de rele pe cât se aştepta toată lumea. Sper ca moralul nostru să crească în urma veştilor bune", a declarat aceasta într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Oficialii au susţinut o dezbatere în cadrul întâlnirii de la Davos despre nivelul de realism al obiectivelor legate de inflaţie. Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a avertizat că s-ar putea dovedi dificil să se menţină creşterile de preţuri la obiectivul de 2%, deoarece este complicat să se iasă dintr-o spirală salariu-preţ.

„Odată ce inflaţia este ridicată, presiunea salarială începe să-şi facă şi mai tare simţită prezenţa", a spus el, adăugând că firmele sunt mai agresive în ceea ce priveşte creşterea preţurilor.

Dar fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers, a îndemnat băncile centrale să se ţină de obiectivele stabilite. Revizuirea peste 2% a ţintelor de inflaţie ale băncilor centrale „ar fi o eroare costisitoare care ar avea efecte negative pentru economiile globale şi pentru lucrătorii de pretutindeni", a declarat Summers.

Summers a îndemnat, de asemenea, băncile centrale să evite „previziunile excesive" cu privire la traiectoria politicilor lor, întrucât riscă să îşi pună „în pericol credibilitatea". În schimb, acestea ar trebui să reacţioneze la datele economice factuale.

Potrivit lui Jordan, cheltuielile devin „mai puţin sensibile la ratele dobânzilor", deoarece companiile investesc din ce în ce mai mult în active necorporale. Această dinamică ridică întrebarea dacă „politica fiscală ar trebui să fie utilizată mai mult în politica de stabilizare".

Jordan, de la SNB, a declarat că, retrospectiv, băncile centrale globale au menţinut o politică prea relaxată înainte de şocul preţurilor de consum de anul trecut: „Probabil că am subestimat cu toţii presiunile inflaţioniste în 2021". 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO