ZF 24

Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din lume. Şeful OPEC este rezervat cu privire la economia globală, în condiţiile în care revenirea cererii de petrol din China este umbrită de o prăbuşire în tot restul lumii

Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.01.2023, 12:46 105

Înaltul oficial al OPEC a declarat că este „prudent optimist" în ceea ce priveşte perspectivele economiei globale, în condiţiile în care redresarea cererii de petrol în China este temperată de semnele de fragilitate din alte părţi, scrie Bloomberg.

„Vedem semne ale îndreptării situaţiei", pe măsură ce Beijingul pune capăt blocajelor legate de Covid, a declarat secretarul general al OPEC, Haitham Al-Ghais, într-un interviu acordat marţi televiziunii Bloomberg la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Suntem optimişti, dar ne păstrăm un nivel sănătos de prudenţă".

Preţul petrolului a avut un început de an 2023 zdruncinat, în condiţiile în care comercianţii evaluează dacă Beijingul îşi poate redeschide cu succes economia după aproape trei ani de măsuri anti-covid stricte. În timp ce călătoriile se reiau, ţara a trebuit să se confrunte cu o creştere a numărului de noi cazuri de Covid.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi partenerii săi, o alianţă de 23 de naţiuni cunoscută sub numele de OPEC+, a anunţat anul trecut reduceri semnificative ale producţiei pentru a împiedica pieţele de ţiţei să ajungă la un excedent. Coaliţia este pregătită să facă „orice este necesar" pentru a menţine pieţele echilibrate în acest an, a declarat Al-Ghais.

Un grup de miniştri cheie ai OPEC+ va organiza o reuniune de monitorizare pentru a evalua condiţiile de pe piaţă la 1 februarie. Cu toate acestea, sursele susţin că este prea devreme pentru a se putea lua măsuri oficiale în acest sens. 

„Potenţiala recesiune globală reprezintă cea mai mare îngrijorare" pentru economiile avansate, dar temerile sunt contracarate de creşterea accelerată din Asia. 

Al-Ghais a declarat că este prematur de decis dacă OPEC+ trebuie să răspundă la potenţialele pierderi de aprovizionare în Rusia, membră a organizaţiei, care este presată de sancţiunile internaţionale asupra exporturilor sale de petrol în urma invaziei din Ucraina.

Decizia OPEC+ de anul trecut de a reduce producţia a consolidat capacitatea sa de rezervă, dar restul industriei trebuie să cheltuiască mai mult pentru a satisface cererea viitoare, a spus Al-Ghais. Perspectivele pe termen lung privind utilizarea petrolului rămân pozitive, iar în următoarele două decenii vor fi necesare investiţii de 12.100 de miliarde de dolari în noi surse de aprovizionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO