ZF 24

De câţi bani este nevoie pentru un trai decent: pentru un adult coşul minim este de 3.972 lei pe lună, iar pentru o familie cu doi copii 10.450 lei pe lună, cu aproape 5% mai mult decât în 2023

Autor: Roxana Rosu

01.11.2024, 23:30 2940

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 8.586 lei pe lună, calculat la nivelul lunii septembrie, iar pentru familiile cu doi copii suma creşte la 10.450 lei pe lună,  cu aproape cinci procente (4.7%) mai mult decât în 2023, arată un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România.

În cazul unei familii de doi adulţi fără copii necesarul minim ar fi de 6.435 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.972 lei pe lună.

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2024 raportat la luna septembrie 2023.

Structura coşului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, respectiv Alimentaţia, Îmbrăcăminte şi încălţăminte, Locuinţa, Dotarea locuinţei, Cheltuieli cu locuinţa, Produse de uz casnic şi igienă personală, Servicii, Educaţie şi cultură, Îngrijirea sănătăţii, Recreere şi vacanţă şi Fondul de economii al familiei.

Creşterea valorii totale a coşului de consum în acest an e determinată de creşterea costurilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (cheltuielile cu utilităţile şi întreţinerea). Creşterile cele mai semnificative (peste 100 de lei pe lună în plus) au fost pentru alimentaţie şi pentru achiziţionarea unei locuinţe.

Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii — adăpost, alimentaţie — coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Autorii studiului mentionează că, potrivit standardelor internaţionale, coşul minim de consum pentru un trai decent este estimat în valoare lunară pentru nevoile unei familii de doi adulţi şi doi copii. Analiza a presupus că familia locuieşte în mediul urban, că adulţii sunt ambii salariaţi cu venituri sub medie şi vârstele cuprinse între 35 şi 45 de ani. De asemenea, unul dintre copii are vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani şi celălalt între 8 şi 10 ani.

”Traiul decent se deosebeşte de ideea de subzistenţă (cea la care implicit face referinţă în mod tradiţional „consumul minim”) atât prin numărul şi tipul nevoilor care trebuie acoperite, cât şi prin gradul în care acestea sunt acoperite (de exemplu, o locuinţă decentă trebuie să îndeplinească nişte condiţii suplimentare, pe lângă oferirea de adăpost). Standardul de decenţă are deci atât o dimensiune cantitativă, cât şi una calitativă. El poate diferi de la un context social la altul — de la o ţară la alta sau de la o regiune la alta, spre exemplu — având în mod necesar nu numai o componentă obiectivă (nevoile biologice şi sociale generale existente la un moment dat într-un context social dat), ci şi o componentă subiectivă (percepţia oamenilor asupra ideii de trai decent). Din moment ce stilul de viaţă influenţează în mod decisiv această componentă subiectivă, este de aşteptat ca percepţia standardului de decenţă să fie corelată cu inegalităţile de venit şi de statut social: cu cât veniturile şi statutul social cresc, cu atât standardul de decenţă va fi mai ridicat”, se arată în metodologia elaborată în 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels