ZF 24

De ce ar face Germania orice ca să protejeze euro? Pentru că, paradoxal, marca i-ar fi sufocat economia

Angela Merkel, o susţinătoare ferventă a euro: „Dacă euro eşuează, Europa eşuează“

Angela Merkel, o susţinătoare ferventă a euro: „Dacă euro eşuează, Europa eşuează“

Autor: CătăIina Apostoiu

27.07.2015, 00:06 8092
Relativa „slăbiciune“ a monedei euro în raport cu o ipotetică marcă germană este un adevărat avantaj pentru Germania. Uniunea monetară include ţări ca Italia, Spania, Franţa şi Grecia, ţări care nu au fost la fel de performante ca Germania în ultimii ani.

Acest lucru slăbeşte vigoarea euro, avantajând exportatorii germani. După cum se ştie, exporturile reprezintă un motor important al economiei germane. O monedă mai puternică ar da aproape cu siguranţă bătăi de cap exportatorilor germani, făcându-le produsele mai scumpe pe piaţa mondială.

Pentru Germania, o monedă slăbită a reprezentat biletul către prosperitate. Ţara, cu o plasă de siguranţă socială generoasă, salarii relativ ridicate şi numai 80 milioane de locuitori, este al doilea cel mai mare exportator al lumii, iar moneda euro a jucat un rol crucial în câştigarea acestei poziţii.

Exporturile germane au consemnat mai mult de o dublare de la introducerea euro în 1999, avansând de la aproximativ 469 miliarde de euro până la cu mult peste 1.000 de miliarde de euro în 2010. În acelaşi timp, economia germană a crescut cu un ritm de două ori mai rapid decât economiile altor ţări din zona euro. Deşi produsele fabricate în Germania sunt fără urmă de îndoială de calitate, motivul pentru care ţara exportă atât de mult la preţuri competitive este legat de faptul că aceasta operează cu o monedă relativ ieftină.

Germania expor­tă mai mult către ţările din afara zonei euro, cursul de schimb al euro fiind mai slab decât ar fi fost în cazul păstrării mărcii germane. Zona euro include 17 ţări, multe dintre care sunt „slabe“, trăgând prin urmare în jos valoarea euro raportat la dolar şi lira sterlină. China este criticată dur pentru că-şi manipulează moneda pentru a-şi sus­ţine exporturile. Ger­ma­nia nu trebuie să facă acest lucru. Tot ce trebuie să facă este să vadă cum o altă ţară cu probleme din zona euro intră în criză şi exporturile sale devin imediat mai competitive pe plan mondial.

În al doilea rând, moneda euro a oferit Germaniei o piaţă de desfacere mult mai mare pentru bunurile sale. Moneda euro simplifică operaţiunile, eliminând riscul valutar. Un euro artificial scăzut în Germania înseamnă un euro artificial crescut în ţările mai slabe ca Spania şi Grecia. Acest lucru înseamnă că ţările respective îşi pot permite să cumpere bunuri germane. Astfel, nu e de mirare că maşinile, electrocasnicele, produsele electronice şi echipamentele germane domină zona euro.

 

Politica BCE

Carsten Brzeski, economist al ING, spune că politica monetară a Băncii Centrale Europene înclină către susţinerea ţărilor mai slabe şi că această orientare a politicii avantajează ţări exportatoare ca Germania. Acesta estimează că politica monetară urmată de BCE în ultimul an a adus aproximativ 25 miliarde de euro în economia germană prin ieftinirea monedei unice europene.

 

Salariile şi exporturile

În majoritatea economiilor avansate, clasa de mijloc a înregistrat o creştere semnificativă a puterii de câştig  în ultimele câteva decenii. Germania însă reprezintă excepţia. Stagnarea salariilor pentru clasa de mijloc din această ţară a fost determinată de deciziile legate de provocările privind reunificarea. Germania a luat o serie de măsuri care au avut rezultate excepţionale. Acestea au avut un impact pozitiv şi asupra exporturilor. Păstrând controlul asupra salariilor, Germania a sporit competitivitatea produselor exportatorilor săi pe piaţa mondială.

 

Şi totuşi, apartenenţa la euro nu este totul

În opinia analiştilor, managementul economic este de asemenea important. „Ţările pot prospera în interiorul sau în afara zonei euro sau intra în criză în interiorul sau în afara zonei euro, în funcţie de politicile interne pe care le urmează“, arată Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO