Mentalitatea populaţiei trebuie schimbată, în aşa fel încât toţi contribuabilii să fie conştienţi cât de mult plătesc la stat sub formă de taxe şi impozite pe salariu şi să fie conştienţi atât de efortul angajatorului, cât şi de suma de bani colectată de stat în raport cu calitatea serviciilor oferite pentru cetăţeni, spun specialiştii.
„Dacă peste noapte românii contribuabili la bugetul de stat şi-ar schimba percepţia asupra lucrurilor şi ar avea o imagine asupra banilor care le sunt luaţi în fiecare lună şi daţi mai departe unui sistem, aceştia ar căpăta un alt tip de responsabilitate faţă de ei, faţă de bani şi faţă de societate, s-ar schimba mentalitatea. Micii întreprinzători au această imagine şi sunt extrem de vehemenţi în ceea ce priveşte taxele pe care le plătesc la stat, pentru că aceşti bani au o altă valoare în percepţia lor decât o au pentru directorul financiar de la o multinaţională“, a spus Rudolf Fedorovici, country regional representative în cadrul firmei de executive search Odgers Berndtson.
În opinia lui Fedorovici, discuţiile şi ofertarea salariilor în termeni de „salarii nete“ este „o meteahnă care produce efecte negative în lanţ“.
El mai arată că în ţările avansate din punct de vedere economic, spre care aspiră şi România, se discută despre salarii brute anuale.
„Doar la nivel de muncitori sau ospătari se mai discută despre salarii nete pe oră“, a completat el.
De aceeaşi părere este şi Florin Godean, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco, care spune că, în general, ofertele salariale se fac „în brut“, excepţia fiind în cazul muncitorilor necalificaţi, pentru că oamenii s-au obişnuit să gândească şi să vorbească despre valori nete.
„În mare parte, în discuţiile cu colegii sau cu superiorii din alte ţări toate discuţiile se poartă în nivelul salariului brut. Dacă s-ar discuta şi în România de salarii brute, şi angajatul ar înţelege astfel că pentru angajator este un efort mult mai mare să îi dea în fiecare lună salariul, pentru că poate în unele cazuri salariul net este de 1.000 de lei pe lună, iar costul total al angajatorului, cu taxe şi impozite, dar şi cu tot cu beneficii, să fie mult mai mare, de până la 4.000 - 5.000 de lei pe lună, ar fi o transparenţă mai mare“, a spus Godean.
Fluturaşul de salariu ar trebui să fie obligatoriu
Toţi angajaţii ar trebui să primească fluturaşi de salariu, pentru că o transparentizare fiscală a modului în care se plătesc salariile duce la o informare mai bună a oamenilor şi abuzurile din partea angajatorilor ar putea fi evitate, este de părere Radu Nechita, conferenţiar doctor şi director al Centrului de Studii Regionale în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.
„Fluturaşul de salariu este util pentru că poate fi un document justificativ în cazul unor litigii de muncă, poate fi un instrument de protecţie pentru salariaţi. Pe de altă parte, este un instrument pentru creşterea transparenţei, pentru că pe fluturaş nu figurează doar salariul brut, ci şi contribuţiile sociale ale angajatorului, care sunt numite în mod impropriu ale angajatorului. Spun acest lucru pentru că decizia de angajare a unei persoane generează costuri şi beneficii, angajatorul îşi asumă salariul complet al angajatului, care include salariul brut şi contribuţiile angajatorului. Nicio companie nu ar face o angajare dacă nu are un beneficiu cel puţin egal cu costurile salariatului“, a spus Radu Nechita.
Totuşi, în companiile mari, fiecare angajat are acces la fluturaşul de salariu, pe care îl poate verifica cu ajutorul CNP-ului şi al unei parole. „În afară de expaţi, care vin cu sisteme de fiscalitate diferite, foarte puţini mai vorbesc despre salarii nete, în piaţă se negociază salariile în brut. Din 2010, noi avem o aplicaţie prin care fiecare angajat îşi poate vedea online fluturaşul. Ei pot verifica, istoric, toţi fluturaşii de salariu de la angajare, câte zile de concediu mai au sau ce contribuţii au plătite la pensii, şomaj sau sănătate“, a spus Andreea Voinea, directorul de HR al BCR, cea mai mare bancă locală de pe plan local, cu circa 7.300 de angajaţi.