ZF 24

De ce au reziliat romanii polite de asigurare de 100 milioane de euro in 2009?

03.03.2010, 00:00 57

Romanii au incasat anul trecut 418 mil. lei (100 mil. euro) dinrascumpararea asigurarilor de viata, aproape dublu fata de 2008,arata datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).Rascumpararea reprezinta rezilierea politei de asigurare inainte determen, iar in urma acestei rezilieri clientul incaseaza o suma debani. De multe ori suma incasata este mai mica decat valoareaprimelor achitate, mai ales atunci cand polita este reziliata lamai putin de zece ani de la incheierea acesteia.

"CSA recomanda consumatorilor de produse de asigurari de viata sase informeze cu privire la toate clauzele pe care aceste contractele includ si sa fie constienti ca acestea reprezinta instrumente deeconomisire pe termen lung. Prin urmare, consumatorii trebuie sastie, chiar de la momentul achizitionarii, ca rascumpararileinainte de termen nu vor aduce beneficiile asteptate", afirmaAngela Toncescu, presedintele CSA.

Potrivit unor estimari, circa 80.000-90.000 de romani si-au retrastotal sau partial banii din politele lor de asigurare de viata in2009. De ce au facut acest lucru? Pentru ca aveau nevoie delichiditati, spun asiguratorii, sau pentru ca nu isi mai puteauplati primele. In conditiile in care tot mai multe persoane ramanfara un loc de munca, iar companiile reduc salariile angajatilorpentru a taia din costuri, multi romani au apelat la asigurarile deviata pentru a face rost de venituri suplimentare.

Pentru rascumparari totale asiguratorii le-au platit anul trecutclientilor 305,4 mil. lei, cu 79% peste nivelul din 2008, in timpce suma platita pentru rascumparari partiale (atunci cand clientiinu renunta in totalitate la contract, ci doar retrag o parte dinbanii acumulati) a fost de 112,5 mil. lei, in crestere cu 7,5%.Statisticile CSA arata astfel ca mai multi clienti au decis sarenunte in totalitate la politele lor de asigurare de viata, intimp ce numarul celor care si-au rascumparat doar partialcontractele de asigurare a crescut foarte putin.

Valul de rezilieri de polite cu care s-au confruntat asiguratoriiin ultima parte a anului 2008 si in tot anul 2009 au dus lascaderea cu 13% a pietei de asigurari de viata anul trecut, primelebrute subscrise coborand la 1,65 mld. lei. Pe de alta parte, piataasigurarilor generale a urcat cu 2%, pana la 7,21 mld. lei. Pertotal, piata asigurarilor a scazut usor, cu 1,1%, pana la 8,84 mld.lei, arata datele provizorii ale CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO