ZF 24

De ce nu se reiau investiţiile deşi dobânzile au ajuns la niveluri scăzute, iar lichiditatea din piaţă este abundentă?

De ce nu se reiau investiţiile deşi dobânzile au ajuns...

Autor: Cristian Hostiuc

18.02.2015, 00:06 17847

Nicolae Dănilă, profesor de economie, aduce în discuţie într-o opinie paradoxul actual al economiei româneşti, unde deşi inflaţia şi dobânzile sunt la niveluri scăzute, activitatea economică, investiţiile şi creşterea economiei lasă de dorit.

„Suntem chemaţi să dăm răspunsuri la întrebările dacă putem şi cum să revenim la o creştere economică sustenabilă, cât mai aproape de potenţial, în condiţiile unui trend negativ al creditării pe fundalul unui proces de „deleveraging“ pe toate trei palierele: bănci, gospodădrii şi sectorul public“, spune el.

Înainte de a da câteva răspunsuri, Dănilă menţionează că problemele structurale ale economiei româneşti sunt legate de: dependenţa de capitalul străin; structura sectorului bancar; structura comerţului exterior, situaţia şi structura sectorului productiv.

Economia românească este mult prea dependentă de sectorul bancar, care are tendinţa de a amplifica problemele, nu de a le absorbi. Având în vedere acest lucru devine necesară şi găsirea unor surse alternative pentru finanţare, cum ar fi piaţa de capital sau o bancă de dezvoltare autohtonă, menţionează el.

Revigorarea creşterii economice este strâns legată de investiţii: „Nu mai poate continua situaţia când într-un climat de deleveraging public şi privat constatăm că de multe ori guvernele fac ajustări bugetare, umblând în primul rând la investiţii. 

„Avem nevoie de realizarea unui consens naţional, materializat prin gărisea unui echilibru între creşterea economică, disciplina financiară, stabilitatea economică şi financiară pe de-o parte şi politicile de promovare a investiţiilor pe de altă parte“, menţionează el.

Nicolae Dănilă a fost preşedintele BCR în momentul privatizării, a fost timp de cinci ani membru în Consiliul de Administraţie al BNR, iar acum este consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

Citiţi pe www.zf.ro opinia integrală a lui Nicolae Dănilă

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO