ZF 24

De ce preferă românii cutiile de valori în locul conturilor bancare?

De ce preferă românii cutiile de valori în locul...

Autor: Razvan Voican

06.11.2013, 20:20 8558

Dobânzile prea mici şi impozitul prea mare? Încercarea de a ascunde averea de mâna Fiscului sau de ochiul Agenţiei Naţionale de Integritate? Accesul mai rapid la bani? Teama de hoţi? Neîncrederea în bancherii de la ghi­şeu şi produsele lor de econo­mi­sire/ investiţii? Teama de falimente bancare sau de confiscarea unei părţi din depozite cum s-a întâmplat în Cipru?

Care dintre aceste motive îi fac pe români să prefere să ţină sute de mii de euro în cutii de valori din camerele de tezaur ale sucursalelor bancare în loc să-i plaseze în depozite la termen, în titluri de stat sau în fonduri de investiţii?

Scandalul banilor dispăruţi din casete de valori închiriate la o sucursală BCR din Piteşti a scos la iveală o situaţie surprinzătoare prin prisma sumelor mari declarate de clienţi: de la 100.000 de euro la 400.000 de euro. Iar un total de 12 reclamaţii vizează dispariţia a peste 2 milioane de euro, potrivit datelor strânse de agenţia de presă Mediafax.

De ce stăteau două milioane de euro în cutii în loc să fie plasaţi măcar în depozite având în vedere că pentru su­me de la 100.000 de euro băncile acordă totuşi anumite bonificaţii suplimentare de dobândă? Guvernatorul Bănci Naţionale Mu­gur Isărescu crede că este vorba despre neîncredere.

„Tendinţa asta am observat-o încă de la declanşarea crizei. Şi în 2008-2009 vorbeam despre lipsa de în­cre­dere. Cli­en­­­ţii se duceau la bancă, sco­teau banii din cont şi pe urmă se duceau în subsol la casetă. Asta arată ne­în­cre­dere cu toate dimensiunile ei“, a comentat marţi Isărescu situaţia de la Piteşti.

Cât priveşte reclamaţiile de furturi din casetele de la BCR, el spune că nu e problema BNR, rămânând ca organele de cercetare să-şi facă datoria.

El crede că acest comportament al clienţilor care se duc totuşi la bancă, dar preferă caseta în locul depozitului nu este legat numai de nivelul dobânzii. „Dacă ar fi, de ce nu şi-i duce acasă într-o casetă?“, se întreabă Isărescu. Poate şi ca urmare a percepţiei că o casetă aflată în sediul unei bănci este mai ferită de hoţi decât caseta din casă. Totuşi, ultimele incidente, precum şi atitudinea ban­cherilor care îşi declină responsa­bili­tatea, ar putea arăta că această percep­ţie este discutabilă.

Casetele de valori de la BCR sunt prezentate pe site-ul băncii ca un serviciu din categoria „Asigurare şi protec­ţie“. BCR le recomandă direct ca pe o soluţie de „eliminare a riscurilor de furt din locuinţă“. Reclamaţiile din Piteşti sugerează însă că există şi un risc de furt din incinta băncii. BCR are spaţii amenajate pentru casete în 70 de sucursale din toată ţara, din care 12 în Bu­cureşti. Închirierea unei casete costă 100 de lei pe lună plus TVA.

Alte bănci nu fac reclamă acestui serviciu, prezentându-l mai mult la cerere. BRD oferă şase mărimi de casete cu comisioane minime care merg de la 12,4 euro la 62 de euro pe lună (TVA inclusă).

Oare clienţii care închiriază casete de valori le preferă pentru că au mai mult de 100.000 de euro – pragul de garantare a depozitelor?

Dobânzile nu mai reprezintă stimulul de pe vremuri pentru păstrarea banilor în bancă, dar pentru sumele mari pot exista oferte speciale, iar pe lângă depozite bancherii oferă şi alte variante de fructificare a banilor.

BCR, banca vizată de scandalul furturilor din cutiile de valori din Piteşti, oferă o dobândă de 3,2% pe an la depozitele standard în lei pe trei luni. Câş­tigul este subţiat de impozitul de 16% reţinut pentru stat, de comisionul de retragere de 0,5% (minimum 8 lei) şi de comisionul de administrare a con­tului curent (4,5 lei pe lună).

În condi­ţiile reducerii dobânzilor bonificate la depozite, BCR a înregistrat în ultimii doi ani o scădere a resurselor atrase de la clienţi însumând echivalentul a peste 600 mil. euro. Ar fi interesant de ştiu câţi bani s-au mutat din depozite în casetele de valori.

Dacă la Piteşti 12 clienţi au depus în cutii peste 2 mil. euro, în Bucureşti des­pre ce sume este vorba?

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO