ZF 24

De ce se plătesc greu despăgubirile RCA: asigurătorii trebuie să vândă 14 poliţe pentru a acoperi o daună

De ce se plătesc greu despăgubirile RCA: asigurătorii...

Autor: Anelis Baciu

17.09.2014, 13:02 490

Un asigurător trebuie să vân­dă, în medie, 14 poliţe de asigu­rare auto obligatorie (RCA) pentru a acoperi o daună, în creştere de la 12 poliţe anul trecut, arată cal­­culele efectuate de ZF pe baza datelor semestriale agregate de Autori­tatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Presiunea daunelor auto asupra asigurătorilor a crescut în prima jumătate a anului în condiţiile în care despăgubirea medie a urcat cu 16%, până la 6.900 de lei, în timp ce tariful mediu al unei poliţe s-a majorat cu numai 4 lei faţă de nivelul din perioada ianuarie-iunie 2013 şi a ajuns 488 de lei.

Creşterea tarifelor pentru asigurările auto obligatorii anunţată de unele companii s-a dovedit a fi o iluzie, fiind de fapt o îngustare a decalajului uriaş dintre sumele plătite pentru acelaşi produs la companii de asigurări diferite.

„Asistăm încă la o concurenţă acerbă pe preţuri în piaţa de RCA, tarifele sunt cam la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Nu am observat o tendiţă de creştere nici în august sau septembrie. Pe de altă parte, segmentarea este foarte importantă, iar sistemul de bonus-malus funcţionează“, a afirmat Viorel Vasile, managing partner al brokerului de asigurări Safety.

Din unele date prezentate anterior de ZF reiese că apropierea tarifelor s-a produs pe seama creşterii preţurilor de către asigu­rătorii care aveau în portofoliu cele mai ieftine poliţe RCA, concomitent cu scăderea tarifelor unor companii cu tarife mari la RCA. De exemplu, pentru un şofer de 28 de ani din Bucureşti, cu un autoturism cu capacitatea cilindrică de 1.500 de centimetri cubi asigurarea anuală RCA era de 892 lei în luna august la Euroins, cu 60% mai scumpă decât la începutul anului. În acelaşi timp, la Omniasig sau Groupama tarifele pentru acelaşi şofer erau în scădere, cu 24%, respectiv 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO