ZF 24

De ce vedeau analiştii scădere economică şi în trimestrul al patrulea

15.02.2011, 10:46 16

Economia României a crescut în ultimul trimestru alanului cu 0,1% faţă de trimestrul precedent, însă a scăzut cu 0,6%faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Majoritatea analiştiloranticipau pentru ultimul trimestru al anului o scădere a PIB atâtfaţă de al treilea trimestru, cât şi an la an.

"Credem că economia a rămas pe minus în ultimul trimestru, dartotuşi este un minus mai puţin accentuat. Scăderea estimată este de0,3% trimestru la trimestru, ajustat sezonier, şi de 1% an la an.Se atenuează declinul. Plus s-ar fi putut înregistra în ultimultrimestru doar comparativ cu al treilea trimestru, ajustatsezonier. Dar şansele sunt reduse. Ar fi o surpriză frumoasă dacăam vedea o cifră pozitivă", a comentat Lucian Anghel,economistul-şef al BCR.

În timp ce industria a avut o evoluţie favorabilă, scădereacheltuielilor pentru consum a avut probabil o contribuţie negativăimportantă la PIB în ultimul trimestru din 2010, în viziuneaanaliştilor.

Analiştii Raiffeisen estimează o scădere economică apropiată dezero mizând pe influenţa pozitivă a producţiei industriale,reducerea deficitului extern şi pe creşterea cheltuielilorguvernamentale. Ei consideră însă că nu ar trebui exclusă completnicio rată de creştere uşor pozitivă.

Deşi exporturile erau văzute ca soluţia salvatoare pentruieşirea României din recesiune, absenţa relansării cererii interne,a consumului, a dus la perspectiva unei contracţii economice decirca 2% în 2010.

După revenirea firavă a economiei în zona pozitivă în trimestrulal doilea, PIB-ul ajustat sezonier a reintrat în teritoriul negativîn trimestrul al treilea, evoluţia fiind în linie cu estimările FMIşi ale analiştilor.

În al treilea trimestru din 2010, scăderea puternică aagriculturii, care i-a luat prin surprindere pe majoritateaanaliştilor, şi continuarea căderii construcţiilor şi comerţului autras economia în jos, ducând la adâncirea declinului la 2,5%, faţăde aceeaşi perioadă a anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO