ZF 24

De la creierul virtual, la bacteria care secreta motorina: prognoza stiintifica pe urmatorul deceniu

De la creierul virtual, la bacteria care secreta motorina: prognoza stiintifica pe urmatorul deceniu
30.12.2009, 11:19 48

De la creierul virtual, la bacteria care secreta motorina, iatacateva dintre previziunile unor oameni de stiinta de top, conformcotidianului britanic The Times.
"In 2020, genetica si stimularea creierului ne vor oferi retetepersonalizate pentru o viata de succes, de la ingrijirea sanatatii,pana la casnicie", spune Henry Markram, director al proiectuluiBlue Brain din Elvetia, care isi propune construirea unui creierartificial in interiorul unui supercomputer, pentru a simulaactivitatea creierului uman.

"Nu vom avea nevoie de un psiholog pentru a afla de ce suntemnefericiti. Nu va trebui decat sa ne conectam la un sistem caresimuleaza propriul creier, sa navigam prin aceasta copie virtualasi sa aflam sursa ciudateniilor noastre... Computerele vor analizacopia virtuala a creierului si vor deduce exact ce ne trebuiepentru a neutraliza durerea de cap sau pentru a ne propulsa dinvalea depresiei intr-o lume a culorilor si a frumosului." Dar, cumcomunicarea e un factor important pentru fericirea fiecaruia, unpas important ar fi inter-conectarea creierelor umane: "Un astfelde progres ar avea implicatii semnificative asupra procesului deinvatare. Uneori, oricat te-ai stradui sa explici ceva, dureazaenorm pana cand celuilalt ii pica fisa", spune Kevin Warwick, om destiinta specializat in cibernetica, la Reading University. Cum arfunctiona sistemul? "Ca o casca de Bluetooth, de exemplu. Ar trebuisa fie bidirectional, totusi, pentru ca gandurile sa calatoreascain ambele sensuri", adauga Warwick.

James Watson, co-descoperitor al structurii moleculei de ADN,considera ca secventierea genelor va fi cheia pentru a descifrasecretele creierului uman. "Harta genetica a unor tulburari precumAlzheimer, epilepsia, Parkinson, schizofrenia, depresia unipolarasau autismul va fi in sfarsit scoasa la lumina".
Cat priveste necesarul de combustibil al planetei, se pare ca osolutie a fost gasita de catre Craig Venter, nonconformistul om destiinta care a descifrat primul genomul uman. Acesta lucreaza lacrearea unei bacterii care sa secrete motorina. Sauditii vor fiastfel pusi in dificultate, avand in vedere ca nu ar mai avea ceface cu rezervele de petrol. "Dezbaterea actuala privindcombustibilii si energia e exagerata. Suntem foarte aproape de arezolva problema resurselor de energie intr-un mod care sa lepermita copiilor nostri sa se bucure de surse de energie maieficiente decat cele din prezent," spune Venter.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO