ZF 24

De la platforme de socializare şi agenţii de publicitate, la developeri de jocuri video şi producători de smartphoneuri: Iată cele mai importante 10 achiziţii ale Microsoft

De la platforme de socializare şi agenţii de...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.01.2022, 21:59 194

Microsoft tocmai a achiziţionat Activision Blizzard, developerul care a construit de-a lungul timpului unele dintre cele mai importante titluri ale industriei jocurilor video, precum „Warcraft”, „Diablo”, „Overwatch”, şi „Call of Duty”, scrie The Street.

Acordul, cea mai mare achiziţie de până acum a gigantului, cimentează ferm poziţia Microsoft în domeniul jocurilor şi pregăteşte compania pentru intrarea în metavers, bazându-se pe alte achiziţii mari de jocuri din trecut -- Bethesda în 2020 şi Mojang Studios în 2014.

Cumpărarea Activision Blizzard va atrage cu siguranţă multă atenţie din partea autorităţilor de reglementare antitrust.

Cea mai mare achiziţie pe care Microsoft a ratat-o a fost incercarea de a prelua Yahoo! cu 50 de miliarde de dolari în 2008.

Iată un raport cu primele 10 achiziţii ale gigantului:

1 - Activision Blizzard - 68,7 miliarde USD.

2 - LinkedIn - 26,2 miliarde USD - finalizat în 2016.

Fără nicio concurenţă reală, Microsoft a permis creşterea LinkedIn în continuare. Există posibilitatea ca planurile Microsoft să fie mult mai complexe, dar până în prezent, compania nu pare să obţină beneficii în valoare de 26,2 miliarde de dolari de pe urma platformei.

3 - Nuance - 19,7 miliarde USD - în aşteptare.

Microsoft a anunţat achiziţia companiei în aprilie 2021 pentru a-şi extinde acoperirea în domeniul sănătăţii şi în alte industrii. Tranzacţia este de aşteptat să se încheie în acest an.

4 - Skype - 8,5 miliarde USD - finalizat în 2011.

Deşi Microsoft a exstins „fan base-ul” Skype la 300 de milioane de utilizatori, platforma rămâne mult în urmă în comparaţie cu cei 1,5 miliarde de utilizatori WhatsApp, acum deţinut de Facebook.

5 - ZeniMax - Bethesda - 7,5 miliarde de dolari - finalizat în 2021.

Microsoft a anunţat achiziţia de succes a ZeniMax, compania-mamă a editorului de jocuri video Bethesda, în 2020, ca parte a strategiei de a atrage cât mai mulţi gameri pe platformele Xbox.

Bethesda a produs unele dintre cele mai populare francize din istoria jocurilor video, precum The Elder Scrolls, Fallout şi Doom.

6 - GitHub - 7,5 miliarde USD - finalizat în 2018.

Microsoft susţine că achiziţia acestei platforme pentru partajarea software-ului open-source arată angajamentul său faţă de dezvoltatorii şi comunitatea tehnologiei.

7 - Nokia - 7,2 miliarde de dolari - finalizat în 2014.

Intrarea Microsoft în industria smartphone-urilor a fost doar un foc de artificii. Compania a pierdut 7,6 miliarde de dolari, mai mult decât a plătit iniţial pentru gigantul finlandez al telefoanelor mobile.

8 - aQuantive - 6,3 miliarde USD - finalizat în 2007.

Principala agenţie de publicitate digitală şi-a pierdut substanţial valoarea la câţiva ani după ce a fost achiziţionată de Microsoft. Gigantul a pierdut 6,2 miliarde de dolari în urma afacerii.

9 - Mojang - 2,5 miliarde de dolari - finalizat în 2014.

Achiziţia producătorului Minecraft este considerată una dintre cele mai de succes achiziţii ale Microsoft.

10 - Visio - 1,5 miliarde USD - finalizat în 2000.

Microsoft a integrat software-ul în Microsoft Office.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO