Luna decembrie aduce o forfotă mare în crame, magazine şi în fabricile de alimente, dar şi vânzări record pentru producătorii din domeniu care pregătesc atât preparate tradiţionale, cât şi pachete speciale pentru români – aceasta este una dintre concluziile ediţiei din această săptămână a emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.
„Luna decembrie este foarte bună. Vânzările sunt aproape duble faţă de o lună normale”, spune Eduard Pavel, asociat în cadrul La Mircea Măcelaru, o fabrică de procesarea a carnii din Buftea care are şi opt magazine în zona Bucureşti-Ilfov. Eduard Pavel menţionează că în această perioadă cele mai vândute produse sunt cele tradiţionale precum jumările, şoriciul, piftia, toba etc.
La rândul lui, Adrian Elecfi, fondator al Carmangeriei Vlade, care are o fabrică de procesare în judeţul Alba şi trei magazine, subliniază faptul că în general, producătorii de produse tradiţionale în luna decembrie vând bine, spre deosebire de cei industriali.
„Avem trei magazine în Alba Iulia şi mai avem un colaborator în judeţul Hunedoara cu patru magazine şi suntem şi în HoReCa. Pe lângă produsele tradiţionale pe care le facem tot timpul anului, inclusiv produse afumate, în perioada aceasta facem caltaboş, jumări, sarmale”, a spus Adrian Elecfi.
Şi Dorin Drulă, fondator al 7 Muscele, compania care are în portofoliu brânzeturi, dulceţuri, dar şi produse de patiserie şi brutărie, spune că decembrie este cea mai bună lună din an, iar în această perioadă vinde în special pachete pentru corporatişti.
”Acum (în luna decembrie n-red.) vindem foarte bine produsele maturate pentru că dau bine în cadou. Sunt produse cu valabilitate mai îndelungată şi cu o valoare adăugată mai mare, adică un produs mai scump. Vindem şi către cei care strâng produse tradiţionale, le le pun într-un coş foarte frumos şi vând mai departe”, a spus Dorin Drulă. El adaugă că există un trend către produse tradiţionale. ”Decembrie este cea mai bună lună din an”, a completat el.
Mihai Ionescu, somelier în cadrul Crama Gabai, un producător de vinuri din Dobrogea, spune că în această perioadă se vinde vinul roşu pentru că acest tip de vin este bun pentru fiert, românii fiind mari consumatori de vin fiert.
”Masa de sărbători, fiind destul de încărcată, nu poate să aibă doar un singur fel de vin pe ea. Şi atunci am făcut pachete cu vin alb, vin roze, vin roşu, chiar anumite pachete mai extinse şi cu vinuri dulci. Pentru că majoritatea produselor noastre sunt vinuri seci, avem două excepţii”, a explicat el.
Eduard Pavel, asociat, La Mircea Măcelaru :”Încercăm să oferim un produs autentic românesc, folosim doar materie primă din România”
Adrian Elecfi, fondator, Carmangerie Vlade: ”Pe lângă produsele tradiţionale pe care le facem tot timpul anului, inclusiv produse afumate, în perioada aceasta facem caltaboş, jumări, sarmale”.
Dorin Drulă, fondator, 7 Muscele: ”dSn punct de vedere al brânzeturilor maturate, decembrie este ei cea mai bună lună din an”
Mihai Ionescu, somelier, Crama Gabai: ”Un lucru foarte bun este faptul că în ultimii câţiva ani, consumatorii de vină au început să fie din ce în ce mai prezenţi la aceste degustări de vinuri, pe care noi le susţinem în tot felul de locaţii.”