ZF 24

Decizie-şoc: ASE scoate examenul de admitere din toamnă

Decizie-şoc: ASE scoate examenul de admitere din toamnă

Autor: Corina Mirea

01.08.2013, 19:53 8457

Peste 1.800 de locuri la buget şi taxă sunt scoase la concurs în sesiunea din toamnă a examenului de admitere din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), după ce concurenţa în sesiunea de vară a fost de un candidat la două locuri. În sesiunea din iulie, pentru cele 5.000 de locuri scoase la concurs s-au înscris aproximativ 3.000 de candidaţi care au susţinut examen scris.

Noua serie de candidaţi care se va înscrie în toamnă pentru unul dintre locurile rămase neocupate nu va mai da examen, chiar şi pentru a intra la buget, conducerea insti­tuţiei hotărând ca selecţia acestora să se facă numai pe baza mediei de la bacalau­reat.

„Având în vedere că după un examen de baca­laureat, destul de greu de altfel, foarte mulţi tineri au preferat să se înscrie la programe similare unde s-a intrat doar pe baza mediei de la bacalaureat, ni s-a părut firesc să abordăm aceeaşi strategie. Noi am aplicat filtrul calităţii în prima sesiune şi în proporţie de 80% am şi reuşit să ocupăm locurile de la buget. Acum, trebuie menţionat şi faptul că bacalaureatul este la rândul său un filtru bun în condiţiile în care populaţia şcolară a scăzut“, spune rectorul ASE Pavel Năstase. El chiar ia în considerare  - pentru ca anul viitor ASE să nu se mai confrunte cu o nouă criză de candidaţi - eliminarea, din nou, a examenului de admitere, situaţie care ar putea creşte interesul tinerilor pentru Academia de Studii Economice. Totuşi, această „vestă de salvare” ar intra în contradicţie cu obiectivele setate în planul de manage­ment pe care Pavel Năstase şi l-a asumat la preluarea mandatului în 2012.

„În urmă cu zece ani erau cinci candidaţi pe un loc şi trebuie să găsim o so­luţie pentru a redresa si­tuaţia. Sigur, vom lua o decizie în septembrie, după a doua sesiune de ad­mitere, dar cred că ar trebui luată în calcul şi ideea renunţării la examen. În străinătate nu există examene de admitere la facultate, ci admitere pe baza unui interviu şi a unui dosar. În condiţiile în care examenele din anii de studiu ar fi riguroase, este clar că cei care nu sunt pregătiţi nu vor termina facultatea. Şi noi nu putem oferi educaţie fără a avea resurse, care vin parţial şi de la studenţi“, explică el.

În opinia sa, la această criză de candidaţi a contribuit şi situaţia economică dificilă, care a afectat în special în sectorul financiar şi, implicit, şi locurile de muncă disponibile.

 

Criză de candidaţi şi la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca

Un număr de 719 locuri bugetate rămase neocupate după sesiunea din iulie vor fi scoase la concurs pentru admiterea din luna septembrie la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde doar trei facultăţi au avut locurile ocupate în totalitate.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO