• Leu / EUR4.7199
  • Leu / GBP5.2701
  • Leu / USD4.1541
ZF 24

Decodificarea năucitoarei intervenţii a FMI în criza grecească: SUA le cer liderilor europeni să revină la realitate, să ierte datoriile grecilor, să-i lase în pace cu austeritatea şi să păstreze intactă zona euro

Decodificarea năucitoarei intervenţii a FMI în criza grecească: SUA le cer liderilor europeni să revină la realitate, să ierte datoriile grecilor, să-i lase în pace cu austeritatea şi să păstreze intactă zona euro

Secretarul Trezoreriei SUA Jacob Lew se află în Europa pentru a discuta cu liderii zonei euro despre criza grecească

Autor: Bogdan Cojocaru

16 iul 2015 21261
Explozia crizei greceşti poate avea consecinţe nedorite asupra planurilor economice, comerciale şi geopolitice ale Washingtonului în vremuri în care Moscova pândeşte orice slăbiciune a UE şi a flancului de sud-est al NATO.

Secretarul Trezoreriei SUA Jacob Lew a purtat ieri discuţii de „urgenţă“, la Frankfurt, cu Mario Draghi, preşedintele BCE, instituţia care are putere de viaţă şi de moarte asupra băncilor greceşti. Astăzi ar urma discuţii la Berlin cu ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, care susţine, chiar şi după ce zona euro şi Atena au făcut un pas mare spre compromis, că este mai bun planul lui de a scoate temporar Grecia din zona euro, şi apoi la Paris, cu ministrul de finanţe Michel Sapin. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, este franţu­zoaică. FMI este o instituţie financiară cu sediul la Washington. Scopul oficial al vizitelor lui Lew este acela de a „continua angajamentele cu partenerii europeni în privinţa situaţiei din Grecia“.

Vizita urmează „scurgerii“ în presă a unei năucitoare analize a FMI în care instituţia arată, după ce criza grecească a degenerat în hemoragie masivă de capital din bănci şi controale de capital, că planurile de austeritate ale zonei euro sunt inutile deoarece Grecia are nevoie de o ştergere masivă a datoriei sau de un transfer uriaş de bani din restul Europei pentru a-şi reveni. Atena ar avea nevoie de o perioadă de graţie de 30 de ani în care să nu ramburseze nicio datorie. Practic, FMI cere ştergerea datoriei Greciei pentru ieşirea rapidă şi ireversibilă a ţării din criză.

 

Un sfânt al generozităţii

Analiza este năucitoare deoarece prin aceasta insti­tuţia de la Washing­ton, în trecut un predicator al austerităţii şi unul din creditorii care au proiectat, finanţat şi supravegheat programele de bailout ale Greciei, devine peste noapte un „sfânt“ al generozităţii.

De asemenea, liderii zonei euro au condiţionat orice acord de bailout pentru Grecia de participarea FMI, nedorită de guvernul grec al lui Alexis Tsipras. FMI este un garant al puterii de finanţare pe care o au programele de bailout. Documentul a apărut în presă chiar înainte ca parlamentarii greci să dezbată cadrul de bailout propus de creditori.

Analiza forţează clar liderii zonei euro să renunţe la o parte din datoria greacă, în condiţiile în care planul lor de bailout conţine doar un angajament vag pentru „reprofilarea“ datoriei greceşti şi sugerează că nu va exista vreun bailout fără ştergerea datoriei. Aceasta ar însemna fie ieşirea Greciei din zona euro, fie condiţii de bailout mai relaxate pentru Grecia.

 

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7199
Diferență: -0,072
Ieri: 4.7205
Azi: 4.1541
Diferență: -0,6077
Ieri: 4.1484
Azi: 5.2701
Diferență: -0,4289
Ieri: 5.2885
Azi: 4.2531
Diferență: 0,0212
Ieri: 4.2506