ZF 24

Deficitul bugetar a fost în primul trimestru sub ţinta agreată cu FMI, dar peste nivelul din 2012

Liviu Voinea, ministrul bugetului, a reuşit să aducă în primul trimestru deficitul bugetar sub ţinta agreată cu FMI, dar va trebui să convingă Eurostat să recomande Ecofin abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România. Foto Octav Ganea

Liviu Voinea, ministrul bugetului, a reuşit să aducă în primul trimestru deficitul bugetar sub ţinta agreată cu FMI, dar va trebui să convingă Eurostat să recomande Ecofin abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România. Foto Octav Ganea

Autor: Claudia Medrega

29.04.2013, 00:07 593

Analiştii consideră că există şanse ca la sfârşitul anului deficitul bugetar să se încadreze în ţintă, însă aver­ti­zează că ajustarea in­ves­tiţiilor afectează perspec­ti­vele de creştere economică ale României.

În primul trimestru din 2013 rata anuală de creştere a cheltuielilor a depăşit ritmul veni­tu­rilor, pentru prima dată din aprilie 2012, du­pă cum remarcă analiştii. Accelerarea chel­tuie­lilor a venit în urma implementării legii bugetului pe 2013, după ce în primele două luni cheltuielile s-au bazat pe bugetul din 2012.

În timp ce cheltuielile totale au înregistrat în T1 2013 un avans de 4,4% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă de anul trecut, ajungând la 51,2 mld. lei, veniturile au urcat cu 3%, până la 47 mld. lei.

România este în continuare sub „vizorul“ Comisiei Europene. Comisia analizează posi­bi­li­tatea ca România să aibă o tendinţă clară pe ter­men mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii de deficit excesiv, o decizie finală urmând a fi aprobată în lunile mai-iunie.

În primele două luni din acest an chel­tu­ielile totale înregistrau o scădere de 0,7% faţă de aceeşi perioadă de anul trecut, în timp ce plusul la venituri era de doar 0,1%.
 

Cum au evoluat veniturile şi cheltuielile bugetare în T1

Încasările din TVA au ajuns la sfârşitul pri­mului trimestru la 12,1 mld. lei, depăşind cu 9,5% nivelul din aceeaşi perioadă a anului tre­cut. TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat şi aproximativ un sfert din încasările tota­le ale bugetului centralizat.

Şi sumele colectate din accize au crescut în T1 cu 9,3%, evoluţia fiind influenţată şi de ma­jo­rarea cotelor.

Notă discordantă au făcut încasările din impo­zitul pe profit, care s-au redus cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, ca urmare a mo­di­ficării termenelor de regularizare a plă­ţilor din anul anterior şi a introducerii noilor provizioa­ne prudenţiale la bănci potrivit nor­melor contabile internaţionale, potrivit ex­plicaţiilor Ministerului Finanţelor.

Pe de altă parte, sumele ajunse la buget din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări so­ciale au crescut cu 11,5% şi, respectiv, cu 3,6% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor bugetarilor şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Cheltuielile de personal au urcat în primul trimestru cu 19,9%, sumele alocate pentru bu­nuri şi servicii au avansat cu 11,3%, în timp ce chel­tuielile de capital au scăzut cu 7,5% faţă de pri­mele trei luni din 2012, potrivit cifrelor Finanţelor. Aceasta se conturează a fi, deocamdată, „reţeta“ de creştere economică pe care mizează guvernul Ponta, o reţetă care are în prim-plan consumul şi nu investiţiile.

Creşterea cheltuielilor de personal se datorează reîntregirii salariilor personalului bugetar, iar avansul cheltuielilor cu bunuri şi servicii este consecinţa accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate, explică Ministerul Finanţelor.

Cu toate acestea, accelerarea cheltuielilor de personal este “ciudată“, deoarece creşterile salariale au fost implementate în ianuarie şi impactul lor ar fi trebuit să fie inclus în totalitate până în luna martie, consideră Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank.

Creşteri de cheltuieli faţă de 2012 s-au înregistrat şi la dobânzi şi subvenţii, cu 14%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în T1 2013 de 6 mld. lei (aproape 1% din PIB). Cheltuielile de capital au însumat 3,6 mld. lei.

Cheltuielile de investiţii au beneficiat de punere în aplicare a noului buget, dar stocul lor a fost de 26% mai mic în primul trimestru decât în perioada echivalentă din 2012, susţine Pătrulescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO