ZF 24

Deputatul Theodor Nicolescu, arestat

Autor: Otilia Ciocan

27.03.2015, 20:36 86

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

Procurorii DNA l-au reţinut joi pe Nicolescu, după ce Camera Deputaţilor a aprobat miercuri cererea parchetului de avizare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Procurorii DNA au extins, în 18 martie, urmărirea penală faţă de Nicolescu pentru luare de mită, pe lângă cele trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, pentru care era deja urmărit penal.

Theodor Nicolescu este acuzat că, în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a soluţiona favorabil anumite dosare, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări.

Potrivit DNA, în 2007, Theodor Nicolescu, care atunci era vicepreşedinte al ANRP şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la sută din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În schimbul banilor, Nicolescu a dat asigurări că vor fi soluţionate favorabil şi cu celeritate dosarele de despăgubire.

"Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul", au precizat procurorii DNA

În dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

De asemenea, instanţa a decis arestarea lui Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, foşti membri ai Comisiei ANRP, şi a experţilor evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, acuzaţi de abuz în serviciu. În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin Cornel Drulă, ICCJ a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să se judece tot la instanţa supremă.

Procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.

Anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP Remus Virgil-Baciu.

În acelaşi caz, procurorii DNA au cerut, marţi, aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor, el fiind suspectat de abuz în serviciu. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită la Comisia juridică această cerere, comisia având termen până luni seară pentru a întocmi raportul, iar plenul se va pronunţa, probabil, miercuri.

Camera Deputaţilor a mai votat în 2 decembrie 2014 o altă cerere a ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDMR, în dosarul retrocedărilor "Bica 2".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO