ZF 24

Designerul-şef al Renault Group: Maşinile autonome şi cele electrice vor determina o revoluţie la interior; dacă nu conduci, ce faci la volan?

Designerul-şef al Renault Group: Maşinile autonome şi...

Autor: Bogdan Alecu

27.06.2017, 14:30 596

Maşinile autonome şi cele electrice vor determina o revoluţie la interior, şi după aceea la exterior, pentru că dacă nu conduci, ce faci la volan?, se întreabă Laurens van den Acker, designerul-şef al Renault Group. 

”Dacă îmbini electromobilitatea cu conceptul maşinilor autonome şi maşini conectate, atunci vor apărea înrebări cu totul noi în departamentul de design. Dacă nu conduci, ce faci la volan? Vrei să stai picior peste picior, să citeşti mailurile, sa vezi un film, să stai de vorbă cu cei din spate? Clienţii vor dori în final mai mult spaţiu. Spre exemplu, şi motoarele electrice au cam 60% din volumul celor termice, bateriile le poţi monta în mai multe feluri şi oferă astfel mai multă flexibilitate. Vom vedea în următorii trei-cinci ani maşini autonome, dar întâi de toate, constructorii auto vor să se asigure că nu vor fi accidente“, explică Laurens van den Acker.

Pentru a reduce emisiile, cei mai mulţi dintre constructori au apelat la înlocuirea motoarelor pe benzină sau diesel cu cele electrice.

Mai mult, după 2020-2025 tot mai multe metropole anunţă că vor interzice acce­sul maşinilor diesel în aglomerările urbane din cauza emisiilor de noxe ale acestora.

În gama Dacia singurele modele cu emisii de sub 95 de grame de CO2 sunt modelele Sandero diesel echipate cu motorul 1,5 dCi de 75 sau 90 CP, ambele având o medie de 93 de grame de CO2, valabil şi pentru modelul Logan sedan cu aceleaşi motorizări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO