ZF 24

Despăgubirea clienţilor de la Harinvest se mişcă greu

Despăgubirea clienţilor de la Harinvest se mişcă greu

Autor: Roxana Pricop

10.04.2014, 00:05 421

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în şedinţa de ieri (miercuri) decizia constatării incapacităţii de plată a societăţii de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, necesară pentru declanşarea procedurii de despăgubire a clienţilor că­rora le-au fost furate acţiunile şi banii din conturi.

Pe 26 martie, instituţia de supraveghere a anunţat că „în perioada următoare Fondul de Compensare a Investitorilor va putea demara procesul de despăgubire pentru clienţii Harinvest, în limita unui plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a 20.000 de euro, în urma verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege (printre care stabilirea cu exactitate a sumelor sau acţiunilor deţinute de fiecare client al Harinvest)“.

Abia ieri, 9 aprilie, ASF a decis că firma de brokeraj Harinvest nu dispune de suficiente resurse pentru a-şi onora obligaţiile faţă de clienţii păgubiţi, decizie necesară pentru demararea procesului de despăgubire prin Fondul de Compensare, potrivit informaţiilor furnizate de Mircea Ursache, vicepre­şe­dintele ASF.

Tribunalul Vâlcea, unde se judecă dosarul de insolvenţă al Harinvest, a numit firma Evilex IPURL cu sediul în Râmnicu Vâlcea drept lichidator şi administrator judiciar al firmei. Administratorul judiciar este persoana responsabilă să stabilească cuantumul fiecărei despăgubiri în parte. Tribunalul Vâlcea a decis intrarea în insolvenţă a firmei Harinvest la începutul lunii aprilie.

„În momentul de faţă (n. red-  miercuri dimineaţă), Fondul nu se afla în posesia vreunei decizii de declanşare a procedurii de activare a schemei de compensare. Luând în considerare contextul acestui caz, respectiv deschiderea procedurii generale de insolvenţă a Harinvest, la cererea acesteia, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Valcea, hotărâre care în momentul de faţă nu este definitivă, este posibilă declanşarea compensării pe oricare din literele alineatului 1, art. 47 din legea 297/2004“, a spus Ştefan Chirtu, directorul general al Fondului de Compensare.

El a adăugat că „Fondul este pregătit pentru demararea procedurii de compensare, însă doar după îndeplinirea condiţiilor legale, când vor fi clarificate şi detaliile curente ale procedurii, referitoare la persoana desemnată care se va ocupa de stabilirea creanţelor investitorilor“.

„Investitorii trebuie să ştie că Fondul va emite un comunicat  de presă în momentul declanşării procedurii, cu toate detaliile de care au nevoie, inclusiv cu formatul cererii de compensare necesar pentru analizarea compensaţiilor la care sunt îndreptăţiţi, precum şi locul în care trebuie acestea depuse. Termenul pus la dispoziţia investitorilor pentru depunerea cererilor nu va fi mai scurt de cinci luni, astfel încât toţi cei îndreptăţiţi la compensare să aibă timp să fie informaţi cu privire la drepturile lor“, a mai spus directorul Fondului de Compensare.

Potrivit celor mai recente informaţii primite de la reprezentanţii păgubiţilor, circa 85 de clienţi ai Harinvest au fost păgubiţi în total cu suma de 10 mil. lei (2,2 mil. euro). Fondul are rezerve de 3,6 milioane de euro. Legislaţia prevede că toţi păgubiţii care au de încasat sume de până la 20.000 de euro vor fi compensaţi integral de către Fond. Pentru ceea ce depăşeşte 20.000 de euro, păgubiţii se pot adresa instanţei de judecată până la întregirea sumelor pretinse.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO