ZF 24

Deutsche Bank: "Există destui bani pentru achiziţii de credite neperformante. Nu este nevoie să intervină statul pe această piaţă aşa cum pretind unele bănci"

Deutsche Bank: "Există destui bani pentru achiziţii de credite neperformante.  Nu este nevoie să intervină statul pe această piaţă aşa cum pretind unele bănci"

Autor: Roxana Pricop, Razvan Voican

16.05.2014, 16:28 857
Atât pentru piaţa locală, cât şi la nivel european există sume disponibile importante pentru achi­ziţii de credite neperformante, un anumit blocaj fiind cauzat de încăpăţânarea băncilor de a ţine la preţ, afirmă Mihai Ionescu, directorul Deutsche Bank în România.

„Sunt bani pentru cumpărarea de neperformante şi o dovedesc tranzacţi­ile importante care au avut deja loc în ultima vreme. Nu este nevoie să intervină statul pe această piaţă aşa cum pretind unele bănci, totul este ca băncile să vadă ca există un anumit nivel de preţuri pentru astfel de tranzacţii. Odată ce se va găsi punctul de echilibru între pretenţi­ile băncilor şi oferta investitorilor, lucrurile vor evolua foarte repede pentru că există capital din abundenţă pentru asemenea portofolii“, a spus Ionescu.

Deutsche Bank a făcut parte din consorţiul care a încheiat recent cu austriecii de la Volksbank tranzacţia de pre­luare a unui portofoliu de credite ipo­tecare neperformante  de la filiala de la Bucureşti de aproape jumătate de miliard de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie de acest tip cunoscută pe piaţă până acum.

Pentru acest pachet de „NPL“-uri, consorţiul trebuie să plătească în jur de 100 de milioane de euro.

Şi liderii pieţei BCR şi BRD au la vânzare pachete importante de credite neperformante, în condiţiile în care ambele bănci sunt angajate în procese de amploare de curăţare a portofoliilor. Sur­se de pe piaţă afirmă că BCR în­cear­că să vândă mai multe credite corpo­rate, în timp ce BRD a scos recent pe piaţă un pachet de credite pentru IMM-uri de peste 100 de milioane de euro.

În România, rata de credite neperformante se situează în jurul a 24%,  destul de mare la nivel european, chiar dacă mai mult de jumătate din ele sunt deja provizionate. Apariţia crizei a scos la iveală politicile proaste ale băncilor de acordare a creditelor în perioada de boom, unde ritmul de creştere pe an era de două cifre.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO