ZF 24

Dezastru în Ucraina: Explozia de la barajul Kakhovka ameninţă aprovizionarea cu apă a centralei nucleare Zaporojia

Dezastru în Ucraina: Explozia de la barajul Kakhovka...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.06.2023, 15:09 994

Barajul Kakhovka, care traversează râul Dnipro în sudul Ucrainei, a fost rupt marţi, inundând zone întinse de teritoriu, aspect care ameninţâ aprovizionarea cu apă a unei centrale nucleare, raportează Financial Times.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru dezastrul de la baraj, despre care Kievul a avertizat că va avea „consecinţe catastrofale" şi va afecta zeci de aşezări, precum şi centrala nucleară Zaporizhzhia, care se bazează pe fluxul de apă din rezervorul din amonte de baraj pentru a răci reactoarele.

Oleksandr Prokudyn, guvernatorul regiunii ucrainene Kherson, a declarat că forţele ruse care controlează zona au aruncat în aer barajul şi au ordonat evacuarea mai multor sate de-a lungul malului vestic al râului Dnipro, controlat de Ucraina.

Nivelul apei în zona aflată în pericol, care, potrivit lui Prokudyn, include o parte din capitala regională Kherson, ar putea deveni critic încă de la ora 11.00, a adăugat el. Cartierele riverane din Kherson erau deja inundate marţi dimineaţă, potrivit rapoartelor presei locale.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat o reuniune de urgenţă a consiliului de securitate şi a dat vina pe „teroriştii ruşi" pentru explozie.

„Distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovka ar putea avea consecinţe catastrofale pentru centrala nucleară Zaporizhzhia, care foloseşte apa din rezervorul Kakhovka pentru răcirea reactoarelor nucleare", a declarat Mustafa Nayyem, şeful Agenţiei de Stat pentru Restaurare din Ucraina.

Energoatom, operatorul de energie nucleară din Ucraina, a declarat că nivelul apei din rezervorul Kakhovka este în scădere, însă nivelul din iazul de răcire al centralei se află la 16,6 metri - „suficient pentru nevoile centralei".

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că nu există „niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală", dar că va monitoriza în continuare situaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO