ZF 24

Diana Loreta Păun, Consilier de stat: Creşterea taxei clawback, preţurile medicamentelor, insolvenţele-printre problemele pieţei

Diana Loreta Păun, Consilier de stat: Creşterea taxei...

Autor: Cristina Bellu

14.09.2016, 11:16 324

Creşterea progresivă a taxei clawback, metodologia de calcul a preţurilor medicamentelor şi intrarea în insovenţă a unor distribuitori şi farmacii reprezintă doar câteva dintre problemele cu care se confruntă piaţa farma, a spus Diana Loreta Păun, Consilier de stat, în cadrul ZF Pharma Summit ’16.

“Legislaţia care reglementează politica de preţuri din România şi finanţarea sistemului, cheltuielile cu medicamentele din bugetul Casei Naţionale de Asigurări sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă piaţa farma”.

Alte declaraţii:

Măsurile de reglementare a cadrului normativ, modul de gestionare a resurselor publice, dar şi interesele actorilor din piaţa farma cu repercursiuni directe asupra accesului la medicaţie al pacienţilor sunt factorii care afectează evoluţia pieţei farmaceutice.

 Alţi factori care afectează piaţa sunt durata necesară obţinerii avizelor pentru studiile clinice, lipsa disponibilităţii unor medicamente pe piaţa românească datorat exporturilor în paralel şi inexistenţa unui mediu clar şi predictibil al pieţei farma.

Consiliul Concurenţei a publicat în iulie un raport prin care, în urma unei analize, a rezultat că în cele mai multe cazuri, cel mai ieftin medicament generic lipseşte de pe piaţă sau este comercializat în cantităţi reduse. De asemeni, în urma analizei a rezultat că 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandării medicului. Consiliul Concurenţei susţine că preţurile medicamentelor generice nu trebuie să fie afectate permanent de preţul medicamentelor inovative care au corespondent.

Din perspectivă europeană, industria farmaceutică trebuie să dovedească efectele terapeutice ale tratamentelor şi medicamentelor inovatoare pentru a putea beneficia rambursarea costurilor. Trebuie să existe o transparenţă în procesul de stabilire a preţurilor produselor farmaceutice. Elaborarea unei politici publice în domeniul medicamentului care să asigure o balanţă între medicamente generice şi inovative şi să acopere nevoia reală a populaţiei, dar şi necesitatea regândirii legislaţiei în domeniu reprezintă soluţii pentru rezolvarea problemelor din piaţa farma. Necesitatea modificării modalităţilor de decontare la nivelul farmaciilor.

Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o metodologie sustenabilă de calcul al preţului la medicamente. Respectarea protocoalelor terapeutice la prescrierea şi eliberarea medicamentelor Adoptarea unor măsuri suplimentare de reglementare a activităţilor care în prezent favorizează exportul paralel de medicamente.

Mi-aş dori să existe un inters crescut al multinaţionalelor pentru investiţii în cercetare, în companiile din România. Aş vrea ca în ţară să apară un centru de cercetare pe zona farma. Avem specialişti foarte buni pe zona de cercetare. Până acum au existat nişte propuneri venite de la administraţie, dar au rămas la stadiul de propuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO