ZF 24

Din 30 mld. euro daţi anual de administraţie pe bunuri şi servicii, doar o treime sunt cheltuiţi transparent

Din 30 mld. euro daţi anual de administraţie pe bunuri...

Autor: Andrei Dumitrescu

25.03.2015, 08:24 66

Doar o treime din banii publici cheltuiţi anual de autorităţile centrale şi locale sunt investiţi în mod trasparent, în urma unor contracte atribuite prin Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, potrivit Strategiei Naţionale de Ordine Publică 2015 - 2020, supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI.

La capitolul "Corupţie", specialiştii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) menţionează că membrii grupărilor de criminalitate organizată au un interes permanent pentru coruperea funcţionarilor publici de la toate nivelurile.

"Acesta reprezintă un aspect extrem de sensibil pentru România, mai ales din perspectiva monitorizării atente a Uniunii Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", se arată în documentul suspus dezbaterii publice.

Conform MAI, ultimele studii de specialitate au concluzionat că piaţa achiziţiilor publice din România nu s-a dovedit a fi competitivă şi transparentă.

În acest sens, potrivit Strategiei de Ordine Publică, "au fost cheltuite peste 10 miliarde euro anual pe contracte de achiziţii publice atribuite prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii (SEAP), însă aceasta sumă nu reprezintă decât a treia parte din valoarea estimată a fi contractată anual de autorităţile publice centrale şi locale pentru achiziţii de bunuri, servicii sau lucrări prin alte mijloace decât cele electronice autentice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO