ZF 24

Din octombrie, orice român se poate trata în străinătatate iar statul este obligat să deconteze. Cum va funcţiona sistemul

Din octombrie, orice român se poate trata în...

Autor: Ioana David

16.01.2013, 11:18 23

Orice român ce se va trata în străinătate începând cu luna octombrie a acestui an va primi o sumă de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv suma de bani cu care statul ar fi plătit un spital dacă intervenţia ar fi avut loc în ţară. Este vorba despre o Directivă Europeană, potrivit căreia statul este obligat să deconteze pacientul oriunde vrea să se trateze în Uniunea Europeană, au explicat reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Sănătăţii.

Concret, dacă o persoană optează să se trateze în străinătate, iar o intervenţie costă 2.000 de euro, iar în România statul ar deconta pentru aceeaşi intervenţie 500 de euro, în străinătate, românul ar mai avea de plătit 1.500 de euro.

Acelaşi lucru seva întâmpla şi dacă un străin vă dori să se trateze în România. Casa lui de sănătate îi va achita în România, tariful din ţara sa.

Până acum statul român deconta urgenţele pentru românii care călătoreau în străinătate (decontul se făcea de Casa de Asigurări de Sănătate). Totodată, Ministerul Sănătăţii deconta tratamentul pentru unele boli grave care nu se tratau în ţară (în baza unui dosar şi a unui procedeu extrem de greoi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO