ZF 24

Directorul general al Transelectrica ar putea avea un salariu brut lunar de 8.800 de euro. Noii membri ai consiliului de supraveghere câştigă 1.600 de euro net

Directorul general al Transelectrica ar putea avea un salariu brut lunar de 8.800 de euro. Noii membri ai consiliului de supraveghere câştigă 1.600 de euro net

Andrei Pogonaru (28 de ani), fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, a fost validat ieri de acţionarii Transelectrica pentru un mandat întreg de membru în consiliul de supraveghere după ce pe 14 martie fusese ales în consiliul provizoriu. Absolvent de matematică la Cambridge University în Marea Britanie, Pogonaru jr. lucrează în prezent la fondul de investiţii al tatălui său (Central European Financial Services) şi a fost susţinut la Transelectrica de SIF Oltenia.

Autor: Stefan Musgociu

30.05.2013, 20:21 1001

Adunarea generală a acţionarilor transportatorului de energie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL) a stabilit remuneraţii brute lunare cuprinse între 6.800 de lei (1.500 de euro) şi 38.000 de lei (8.800 de euro) pentru directorii companiei şi de 7.000 de lei (1.600 de euro) net pe lună pentru membrii CS, la o zi după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în societăţile de stat.

Membrii consiliului de supraveghere desemnaţi în comitetele consultative vor primi încă 3.000 de lei net/lună. „Remuneraţiile sunt provizorii şi urmează o altă AGA în care să se definitiveze, în funcţie de un plan de administrare. AGA respectivă ar trebui să fie convocată cam în trei luni“, au declarat surse prezente la AGA.

Guvernul a decis miercuri prin­tr-o ordonanţă de urgenţă să limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă.

Potrivit unei liste prezentate miercuri de Guvern, indemnizaţia de manager la Transelectrica este în prezent de 19.500 lei/lună (4.500 de euro), iar în cazul membrilor consiliului de supraveghere este de 3.900 lei/lună (900 de euro).

Premierul Victor Ponta a arătat că decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicată odată cu publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, iar contractele deja încheiate pot fi renegociate fără însă să existe „un instrument coercitiv“, explicând că „ce s-a încheiat, s-a încheiat“.

Pe lângă stabilirea remuneraţiilor şefilor Transelectrica, acţionarii au decis joi şi înlocuirea a patru din cei şapte membri ai consiliului de supraveghere, la două luni şi jumătate de la numirea în funcţie. Consiliul de supraveghere a fost ales prin metoda votului cumulativ, care permite acţionarilor minoritari într-o companie listată să poată avea măcar un membru în consiliu.

Noii membri în consiliul de Ssupraveghere sunt Ion Toni Teau (directorul general al producătorului de plăci ceramice Lasselsberger), Dan Sandu (preşedintele MKB Nextebank), Ştefan Doru Bucătaru (fostul director general al producătorului de profiluri din PVC Teraplast), Gheorghe Diaconu (director general adjunct în Transelectrica).

Din vechiul consiliu au rămas în funcţie Ovidiu-Petrişor Artopolescu (fost manager la Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, care a fost susţinut de SIF Oltenia) şi Radu Bugică (managerul fondului de investiţii SigmaBleyzer, susţinut de Fondul Proprietatea).

Din fostul consiliu de supraveghere al Transelectrica, desemnat la mijlocul lunii martie, au dispărut membrii care fuseseră numiţi politic, din structuri ale statului, respectiv Dumitru Pîrvulescu (fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei, reţinut în septembrie pentru 24 ore într-un dosar de abuz în serviciu şi luare de mită), Adrian Gheorghe Costin (fost director în Autoritatea Naţională a Vămilor), Andrei Petrişor Maioreanu (inginer la Hidrocentrale Târgu-Jiu, din Hidroelectrica) şi Radu Puchiu (consilier la Cancelaria premierului).

Pentru alegerea membrilor consiliului de supraveghere, Ministerul Finanţelor Publice a propus 20 de persoane, printre aceştia numărându-se foşti şi actuali directori din AAAS, Nuclearelectrica, BCR sau E.ON România şi un fost asociat al ministrului Dan Şova.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controelază prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,3%. Restul de 21,5% din acţiuni sunt în portofoliile altor investitori de pe bursă.

Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 0,59%, la 13,69 lei. La această co­taţie, capitalizarea companiei este de un miliard de lei (232 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2013

AFACERI DE LA ZERO